LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zajednički javni prostor

Uživajte u besplatnim vožnjama, nagradama i bogatom programu u sklopu Europskog tjedna mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti predstavlja priliku za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge organizacije da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima.

Europski tjedan mobilnosti predstavlja priliku za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge organizacije da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima.

Europski tjedan mobilnosti, inicijativa Europske komisije koja promiče održivu gradsku mobilnost, obilježava se svake godine od 16. do 22. rujna, počevši još od 2002. godine. Ove godine tema je Zajednički javni prostor, čime se stavlja naglasak na važnost zajedničkog odlučivanja o korištenju javnog prostora i sigurnosti kretanja, posebice za pješake i bicikliste.

Prenapučenost urbanih sredina dovela je do smanjenja prostora, a zajednički javni prostor donosi mnoge prednosti, poput veće društvene jednakosti, poboljšane cestovne sigurnosti, smanjenja buke i onečišćenja zraka te ukupno bolje kvalitete života. Europski tjedan mobilnosti predstavlja priliku za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge organizacije da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima. Sudionici su pozvani poticati razvoj novih infrastrukturnih planova s ciljem smanjenja zagađenja zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Ove godine ciljevi Europskog tjedna mobilnosti uključuju poboljšanje kvalitete urbanog života i promicanje infrastrukture usmjerene na ljude, integriranje s drugim europskim inicijativama poput REPowerEUa i Europskog zelenog plana te olakšavanje korištenja ekoloških prijevoznih sredstava. Promicanjem promjena u ponašanju te osiguravanjem prikladne infrastrukture i uvjeta, fokus je na aktivnoj mobilnosti i javnom prijevozu.
 
 

Tradicionalna Žbica i ove godine okuplja bicikliste


Otvoren novi dječji vrtić na Žitnjaku, planira se još jedan na Borovju


Završetak Europskog tjedna mobilnosti tradicionalno se obilježava 22. rujna s Danom bez automobila, pozivajući građane da barem jedan dan koriste alternativne načine prijevoza. Ove godine u Europskom tjednu mobilnosti sudjeluje i radna grupa ZKD biciklisti iz Zagrebačkog knjižničarskog društva, uključujući članice iz Knjižnice grada Zagreba.

Grad Zagreb, u suradnji s udrugom Sindikat biciklista, organizira biciklističku vožnju povodom Dana bez automobila, koja će se održati u nedjelju, 22. rujna, od Zrinjevca do JarunaZagrebačka Žbica, tradicionalna biciklistička vožnja zagrebačkim ulicama, ove godine ponovno okuplja građane s ciljem promicanja tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu. Prvi put održana 2000. godine na Dan bez automobila, Žbica je prerasla u događaj koji okuplja generacije biciklista, a mnogi od njih su kroz godine postali odgovorni vozači.

Okupljanje sudionika održat će se u parku Zrinjevac, od 16:30 do 17:30, uz zabavni program koji će upotpuniti atmosferu. Posjetitelji će moći uživati u nastupu plesne škole Megablast već od 16:30, a u 17 sati članovi Biciklističkog kluba Dugo Selo predstavit će svoje vještine akrobacija na biciklima. Glavni dio programa start-vožnje prema Jarunu zakazan je za 17:30. Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost, a završetak vožnje bit će na Jarunu, koji je ove godine odabran kao središnja lokacija za proslavu Europskog tjedna mobilnosti. Program završava koncertom grupe Kaira Kela u 19 sati, koja će svojim energičnim nastupom dodatno obogatiti taj jedinstveni događaj.
 

Besplatne vožnje i bogat program


Nemate ideje kako provesti slobodno vrijeme? Posjetite Park Maksimir i uživajte u vožnji čamcem i veslanju


Tijekom Europskog tjedna mobilnosti, sustav javnih bicikala Nextbike Hrvatska omogućit će korisnicima u Zagrebu besplatne vožnje u trajanju od 200 minuta, uz promo kod ETM2024ZG. Kod se može aktivirati u aplikaciji odabirom opcije Dodaj promo kod i vrijedi isključivo za vožnje unutar Zagreba. Kako bi se olakšao dolazak na događaje na Jarunu, u aplikaciji su postavljene nove stanice za parkiranje bicikala, dok će postojeće klamarice biti dostupne na lokacijama oko livade i kod kluba Aquarius.

Osim toga, HŽ Putnički prijevoz osigurava besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima gdje je to moguće, od 16. do 22. rujna. Navedene aktivnosti imaju za cilj popularizirati korištenje ekološki prihvatljivih oblika prijevoza i potaknuti bolju mobilnost u gradskim područjima.

Poseban događaj održat će se u subotu, 21. rujna, kada će građani imati priliku doživjeti Martićevu ulicu na drugačiji način. Ta intervencija uključuje sadnju zelenila, postavljanje klupa i privremenih instalacija, uz razne aktivnosti poput popravka bicikala, dječjih poligona, radionica i rasprava. Svi posjetitelji mogu se pridružiti i uživati u bogatom programu koji uključuje i nagrade za sudionike.
 

„Imate priliku (D)oživiti drugačiju Martićevu; pri tome možete i popraviti svoj bicikl (ili još bolje – naučiti ga sami popraviti) s ekipom iz Biciklopopravljaone, slušati rasprave (dobro, i malo muzike) iz mobilnog studija Radija 808, planirati što ćete sljedeće čitati s biciklisti(ca)ma Zagrebačkog knjižničarskog društva, igrati ping pong, zabaviti klince na dječjem poligonu za vožnju, izrađivati ukrase i još koješta… Čeka vas, naravno, i pokoji poklon.” – stoji na službeoj stranici Grada Zagreba.


Više informacija o Europskom tjednu mobilnosti dostupno je na službenoj stranici, a detaljne smjernice za 2024. godinu mogu se pronaći u tematskom vodiču. Svi su građani pozvani da se priključe i sudjeluju u toj važnoj inicijativi koja doprinosi održivoj i zdravijoj budućnosti.
IZVOR: EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI, ZAGREB
FOTO: EUROPSKI TEJDAN MOBILNOSTI, ZAGREB