LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Budućnost tehnologije

Uz moto „Challenge the Future" okupljen rekordan broj sudionika Combis konferencije

Combis konferencija ove se godine održava u novom, trodnevnom formatu, uz moto „Challenge the Future". Prvi dan konferencije velik interes publike potaknulo je predavanje doc.dr.sc. Roberta Kopala na temu analize socijalnih mreža.

Combis konferencija ove se godine održava u novom, trodnevnom formatu, uz moto „Challenge the Future". Prvi dan konferencije velik interes publike potaknulo je predavanje doc.dr.sc. Roberta Kopala na temu analize socijalnih mreža.

Jedanaesto izdanje Combis konferencije, jedne od najvećih regionalnih tehnoloških konferencija, započelo je u srijedu. Događaj se odvija u prvom i najvećem konferencijskom centru u Hrvatskoj – Konvencijskom centru Šibenik.

Na početku trodnevnog druženja, član Uprave i glavni direktor za razvoj aplikativnih i sistemskih rješenja u Combisu Mario Vojvoda istaknuo je kako je Combis konferencija u novo desetljeće postojanja ušla s mnogim novitetima. Određen je novi smjer u konceptu organizacije, počevši od dužeg trajanja do niza dodatnog sadržaja te non-IT sadržaja. Uz to, istaknuo je da je jedno od najvećih postignuća prvog desetljeća konferencije formiranje široke high-tech zajednice stručnjaka i korisnika koji zajedno predvode u trendovima na tržištu.

– Zajedno gradimo bolje IT sustave i aplikacije, razvijamo i integriramo, kreiramo bolje poslovanje, nadamo se i bolji svijet oko nas. Iza Combisa je najbolja poslovna godina u povijesti kompanije. Ipak, mi smo uvijek fokusirani na budućnost. Na eksperiment, stvaranje novog, na razvoj, na ono što tek slijedi u IT-u. Uvijek smo dio promjene i transformacije u nešto još bolje, nešto što je trenutačno teško zamislivo. – istaknuo je Vojvoda.

Luka Markota, Architecture Lead iz tvrtke Cisco, koja je ovogodišnji platinum sponzor konferencije rekao je:

– Combis i Cisco već dugi niz godina uspješno surađuju i iznimno smo ponosni što su iza nas mnogobrojni inovativni IT projekti. Snaga suradnje vidljiva je i na Combis konferenciji koja iz godine u godinu potiče, ali i usmjerava tehnološki razvoj regije. I upravo zbog toga, posebno sam zadovoljan što je Cisco dio projekta Combis konferencije od samih početaka, svih 11 godina. Digitalna transformacija događa se svugdje i pogađa sve industrije, s mrežom kao platformom u srcu te digitalne transformacije te sigurnosti, automatiziranom infrastrukturom i kolaboracijom kao temeljima. Danas mogu ponosno reći da Cisco i Combis kao partneri znaju rješenje, što ćemo vam i predstaviti u iduća dva dana. –

Kroz moto Challenge the Future, cilj je konferencije potaknuti raspravu o budućnosti tehnologije i izazovima u procesu razvoja naprednih rješenja i usluga. Eksperti Combisa, kao i gostujući stručnjaci, prezentirat će kompleksne studije slučaja, nova znanja i trendove te uvid u ekskluzivne rezultate projekata kompanija koje su pokrenule vlastite digitalne evolucije.

FOTO: Combis

Plenarno predavanje powered by Cisco održao je doc. dr. sc. Robert Kopal. Zanimljivim primjerima iz telekomunikacijske industrije, bankarstva, suzbijanja korporativnih prijevara, HR-a i nacionalne sigurnosti publici je pojasnio koncept analize socijalnih mreža te izravne poslovne koristi koje ona pruža.

– Važno je osvijestiti koliko smo povezani i što povezanost zapravo znači. Mreže oblikujemo sami, ali i naše mreže oblikuju nas. Pod utjecajem smo svojih prijatelja, ali i prijatelja prijateljevih prijatelja. Nadalje, mreže imaju vlastiti život te poštuju vlastita pravila koja mogu biti različita od pravila osoba koje čine mrežu. Neke od posljedica jesu šest stupnjeva odvojenosti između bilo koje dvije osobe te tri stupnja utjecaja na povezane osobe. U poslovne modele bismo, uz tržišne mehanizme, svakako trebali implementirati i mrežne mehanizme. – pojasnio je.

Sljedeća evolucijska faza razumijevanja mehanike mreža jest socijalna fizika koja opisuje matematičke poveznice između informacija i protoka ideja s jedne i ljudskog ponašanja s druge strane, rekao je Kopal. Tako je, primjerice, izračunima socijalne provodljivosti i socijalnog trenja moguće definirati vjerojatnost informacijske kaskade što omogućuje predviđanje trendova u mnogobrojnim industrijama.

Ovogodišnja konferencija okupila je rekordnih 500 posjetitelja. Uz Hrvatski Telekom, partnera konferencije, Combis konferenciju podržali su platinum sponzor Cisco, zlatni sponzori Citrix, Commvault, Dell EMC i Intel, Fortinet, Hewlett Packard Enterprise, Palo Alto Networks, Veeam Software i Wacom Europe GmbH, srebrni sponzori Lexmark i VMware, sponzor Lenovo te medijski pokrovitelji ICTbusiness.info, Jutarnji list, Lider, Mreža, Netokracija, Novi list, Studentski.hr, ŠibenikIN, tportal.hr i Večernji list. Konferenciju podržavaju i Euroherc osiguranje, službeni osiguravatelj Combis konferencije te Algebra, akademski partner Combis konferencije.

Sve informacije o konferenciji potražite na službenoj stranici.

FOTO: COMBIS