LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javni prijevoz

Uvođenje eura donosi promjene i za korisnike ZET-a

Iz ZET-a navode kako će papirnate karte, s prikazom cijene u kunama ili s dvojno prikazanim cijenama, vrijediti sve do isteka zaliha. 

Iz ZET-a navode kako će papirnate karte, s prikazom cijene u kunama ili s dvojno prikazanim cijenama, vrijediti sve do isteka zaliha. 

Euro samo što nije tu, bankomati se pune novom valutom, a sve tehničke pripreme polagano se privode kraju. Izuzev banaka, na euro se moraju prilagoditi i brojna javna poduzeća, među kojima je i Zagrebački električni tramvaj.

Iz ZET-a navode kako će patpirnate karte, s prikazom cijene u kunama ili s dvojno prikazanim cijenama, vrijediti sve do isteka zaliha. 

Korisnicima vrijednosnih karata, nakon što ih od 1. siječnja prislone na uređaj za validaciju u vozilu, automatski će se provesti konverzija njihova eNovčanika iz kuna u eure, prema fiksnom tečaju 7,53450. U razdoblju od 1. do 15. siječnja 2023. godine, na snazi će biti razdoblje dvojnog optjecaja, odnosno predviđena je mogućnost plaćanje roba i usluga u obje valute - stoji na službenoj stranici ZET-a.

Kako se ne bi utjecalo na dinamiku prijevozne usluge, odnosno kako bi se izbjeglo usporavanje tramvajskih i autobusnih linija radi procesa kupnje karata i povrata novca u eurima, u navedenom razdoblju prilagodbe, korisnicima javnog prijevoza, usluga kupnje karte kod vozača neće biti dostupna. Nakon 15. siječnja, građani će uredno moći svoju kartu kupiti pri ulasku u autobus ili tramvaj.

Za sada cijene ostaju iste, odnosno polusatna pojedinačna karta koštat će 0,53 eura, što je ekvivalentno sadašnjoj cijeni izraženoj u kunama.
FOTO: PIXABAY