LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Višemilijunski ugovori

Uspostavlja se 100 Gbit/s mrežna e-infrastruktura

– Ovime se nastavlja dugogodišnja tradicija aktivnog doprinosa Srca u izgradnji akademske mreže CARNET koja traje od samih početaka. – istaknuo je Ivan Marić.

– Ovime se nastavlja dugogodišnja tradicija aktivnog doprinosa Srca u izgradnji akademske mreže CARNET koja traje od samih početaka. – istaknuo je Ivan Marić.

U Sveučilišnom računskom centru (Srcu) potpisana su dva ugovora kojima započinje izgradnja mrežne komponente nove nacionalne e-infrastrukture za Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Ona će osigurati 100 Gbit/s veze podatkovnih centara HR-ZOO-a, čime će se ujedno nadograditi okosnica mreže CARNET. 

– Prvi Ugovor o nabavi elektroničkih komunikacijskih kapaciteta i vodova za potrebe projekta HR-ZOO potpisan je s Hrvatskim Telekomom d. d., a drugi je Ugovor za nabavu aktivne mrežne i telekomunikacijske opreme potpisan sa CS Computer Systems d. o. o. Ugovore je u ime Srca potpisao Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta HR-ZOO, te Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT-usluge Hrvatskog Telekoma d. d., i Paško Labura, predsjednik Uprave, u ime CS Computer Systems d. o. o. Vrijednost potpisanih ugovora veća je od 18 milijuna kuna. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Bojan Schmidt, pomoćnik ravnatelja CARNET-a i voditelj projektne aktivnosti HR-ZOO mrežna povezanost. – ističu iz Srca.

Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta HR-ZOO, istaknuo je:

– Nova širokopojasna mrežna infrastruktura preduvjet je za izgradnju pouzdane i robusne nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO. Kao rezultat projektne aktivnosti uspostavit će se mrežna infrastruktura koja će osigurati povezivanje podatkovnih centara HR-ZOO u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu kapacitetima od 100 Gbit/s. Time će se na duže vrijeme osigurati dovoljno kapaciteta za potrebe nacionalne e-infrastrukture, omogućiti korisnicima brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO te povezati nacionalnu infrastrukturu s infrastrukturama u Europi i svijetu. Ujedno, ovime se nastavlja dugogodišnja tradicija aktivnog doprinosa Srca u izgradnji akademske mreže CARNET koja traje od samih početaka.

S ciljem izgradnje naprednog računalnog i podatkovnog oblaka kao temeljne sastavnice nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture, u sklopu projekta HR-ZOO koji je predložilo i koji koordinira Srce, osmišljene su i pokrenute projektne aktivnosti vezane uz uspostavu nove mrežne okosnice velikih kapaciteta, pojašnjavaju predstavnici. Provedba navedenih aktivnosti dodijeljena je CARNET-u, koji sudjeluje u svojstvu projektnog partnera.
– Uz povezivanje sjedišta HR-ZOO-a prijenosnim kapacitetima od 100 Gbit/s, uspostavom nove transportne mreže, proširit ćemo i katalog usluga mreže CARNET tako što će se omogućiti kreiranje virtualnih privatnih mreža (VPN-ova), bilo da se radi o rješenju zasnovanom na preklapanju korisničkog prometa (L2VPN-u) ili na usmjeravanju (L3VPN-u). – rekao je Bojan Schmidt, pomoćnik ravnatelja CARNET-a. 
Aktivnom mrežnom opremom i telekomunikacijskim kapacitetima povezat će se sjedišta HR-ZOO-a u četirima sveučilišnim gradovima – na lokacijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, studentskog doma u sklopu Sveučilišnog kampusa Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, zgrade Sveučilišnih odjela u sklopu Sveučilišnog kampusa Trsat Sveučilišta u Rijeci, Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu te zgrade Sveučilišnog računskog centra Srca u Zagrebu, dodaju iz Srca. Završetak većine radova prenamjene postojećih prostora u moderne podatkovne centre spremne za prihvat IKT-opreme planiran je u rujnu 2021. godine. 
– Širokopojasna mrežna infrastruktura sastojat će se od dvaju slojeva: fizičkog/transportnog sloja kojim se uspostavljaju fizičke veze između lokacija sjedišta i logičkog/servisnog sloja mrežne povezanosti kojim se uspostavljaju mrežne usluge za potrebe korisnika HR-ZOO-a. Lokacije podatkovnih centara bit će povezane poštujući principe robusnosti, tako da će svaki element mreže imati redundanciju, čime će se osigurati pouzdanost, ali i skalabilnost, što podrazumijeva mogućnost budućeg nadograđivanja sučelja i mrežnih uređaja s ciljem proširenja kapaciteta ili spajanja novih korisnika. – ističu predstavnici Projekta.
Projekt HR-ZOO, podsjećaju, strateški je projekt u sustavu znanosti i obrazovanja kojim se gradi nova generacija nacionalne e-infrastrukture koja će znanstvenoj i akademskoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse i na njima izgrađene digitalne usluge. Uz Srce kao nositelja Projekta u provedbi sudjeluju i partnerske ustanove: CARNET, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković. Njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85%, dok je preostalih 15% osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.
FOTO: SRCE