LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Litra mlijeka po cijeni od 6 kuna

Uskoro postavljanje mljekomata u Zagrebu

Od ovoga će se ljeta svježe mlijeko moći kupiti na mljekomatima u devet zagrebačkih kvartova.

Od ovoga će se ljeta svježe mlijeko moći kupiti na mljekomatima u devet zagrebačkih kvartova.

Od ovog će se ljeta svježe mlijeko moći kupiti na mljekomatima u devet zagrebačkih kvartova.

Mljekarsko-stočarska zadruga Proizvodi sela planira ih postaviti na devet lokacija u Zagrebu: u Gajnicama, Španskom, Srednjacima, Trešnjevci, Volovčici, Zapruđu, Dugavama, Sesvetama te na Trgu dr. Franje Tuđmana. Cijena litre mlijeka iznosit će 6 kuna.

Zadruga ima dogovoren sustav kontrole kvalitete mlijeka koju provode neovisni laboratoriji.

– Nama je važno da kupac zna da je to mlijeko u redu. – naglašava Darko Pavičević, upravitelj zadruge.

Pavičević nam je objasnio zašto prodaja mlijeka na mljekomatima ide u korist proizvođačima: nema posrednika i veća je mogućnost konkuriranja na tržištu. Ne postoji mogućnost odgode plaćanja jer na određenom mljekomatu samo jedan proizvođač prodaje mlijeko – sva dnevna zarada je njegova. Na taj način proizvođač dobiva 6 kuna po litri mlijeka, dok gotovo duplo manje dobiva putem posrednika. Takav sustav naziva se direktna prodaja, a funkcionira na mljekomatima u Zaprešiću (na okretištu autobusa) i u Dugom Selu (u Kauflandu). Dodatni profit od prodaje omogućuje ulaganje u proizvodnju, što u konačnici donosi veću kvalitetu mlijeka.

Mljekarsko-stočarska zadruga Proizvodi sela osnovana je ove godine te za sada ima 14 članova, od čega 11 mljekara iz Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Cilj im je zajedničkom nabavom materijala (umjetnog gnojiva, sjemena i stočne hrane) smanjiti troškove proizvodnje te zajednički izaći na tržište. Zadruga se brine i o zajedničkom marketingu mljekara. U tome će im pomoći i Grad Zagreb s kojim su sklopili sporazum o poslovnom partnerstvu.

Od Grada Zagreba očekuju osiguranje koncesije za profitabilne lokacije u blizini kućanstava te uspostavljanje mini tržnice putem automata. Planovi Proizvoda sela za budućnost ne uključuju samo direktnu prodaju mlijeka, već i sira, vrhnja, sezonskog povrća, suhomesnatih proizvoda i ostalih proizvoda sa sela. Upravitelj Darko Pavičević spominje i mogućnost otvaranja uljomata za prodaju maslinovog i bučinog ulja.

Točan datum postavljanja mljekomata u Zagrebu ovisi o brzini donošenja odluke o predloženim lokacijama od strane Grada Zagreba. Pavičević smatra realnim da do 15. srpnja s radom započne svih devet mljekomata.

FOTO: ZAPRESIC-INFO