LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Industrija budućnosti

Uskoro novo izdanje skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays, za studente besplatno sudjelovanje

Do 15. ožujka moguće je registrirati se za sudjelovanje na novom izdanju DroneDaysa. Sudjelovanje je za studente besplatno.

Do 15. ožujka moguće je registrirati se za sudjelovanje na novom izdanju DroneDaysa. Sudjelovanje je za studente besplatno.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu 26. i 27. ožujka 2020. održat će se drugo izdanje dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays u organizaciji FER-ova Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), u okviru EU projekta AeRoTwin. Odlična je to prilika za upoznavanje s najnovijim trendovima u industriji bespilotnih letjelica jer, tvrde organizatori, okuplja na jednome mjestu brojne domaće i međunarodne stručnjake, vrhunske znanstvenike, poslovnu i akademsku zajednicu, predstavnike državnih institucija te mnoštvo entuzijasta.

– Ovaj je skup najvažnija regionalna platforma za povezivanje regulatornih tijela, krajnjih korisnika i onih koji razvijaju rješenja. Cilj je događanja promovirati jednu od industrija budućnosti, industriju bespilotnih letjelica i mogućnosti njezine primjene u poslovanju te potaknuti dijalog i razmjenu znanja i iskustava korisnika bespilotnih letjelica i pružatelja usluga. Program DroneDays 2020 činit će predavanja gostujućih stručnjaka te sajam vodećih tvrtki u regiji. – poručuju organizatori. 

Ove će godine akreditirani posjetitelji moći saznati više o aktualnim temama iz zračne robotike. Organizatori navode neke od njih:

– Neke od njih jesu: istraživanje atmosferskih fenomena flotom bespilotnih letjelica (Simon Lacroix, FR), samopozicionirajući rojevi mikrobespilotnih letjelica za rad u stvarnim uvjetima (Martin Saska, CZ) i koordinacija zračne i svemirske robotike (Rafael Fierro, SAD). Suosnivač osječke startup tvrtke Orqa d.o.o. Srđan Kovačević predstavit će izazove i tehnička rješenja u sustavima udaljenog vida, a LARICS-ov dr. Frano Petric govorit će o sudjelovanju članova LARICS-a na robotičkim natjecanjima s posebnim naglaskom na iskustvo i rezultate postignute na najvećem svjetskom robotičkom natjecanju Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC).

Ističu i da je na prošlogodišnjem izdanju 200 akreditiranih posjetitelja prisustvovalo na 17 stručnih predavanja vodećih svjetskih stručnjaka zračne robotike iz sedam zemalja svijeta, da je održano 9 demonstracija u letačkoj zoni te da je oko 2000 posjetitelja došlo vidjeti sajam poduzeća kako bi naučili više o bespilotnim letjelicama i njihovoj primjeni. Izloženi su najnoviji dronovi i dodatna oprema za profesionalno korištenje te su predstavljene bespilotne letjelice iz domaće proizvodnje. 

– S obzirom na rastući broj događanja, publikacija, istraživačkih projekata i područja primjene bespilotnih letjelica, sve se više otkriva golemi potencijal zračne robotike. Skup Drone Days uvelike utječe na popularizaciju ovog područja te na povećanje broja korisnika i vidljivosti znanstveno-istraživačkog rada LARICS-a i FER-a, a time i Hrvatske, na europskoj i svjetskoj karti zračne robotike u akademiji i industriji. – dodaju iz organizacije.

Za studente je sudjelovanje na skupu besplatno, ali je potrebno registrirati se zbog ograničenog broja mjesta. To je moguće učiniti do 15. ožujka.

FOTO: PR FOTO