LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Program za mlade

Uskoro jubilarni Tirenin Kazališni kamp; neke su radionice namijenjene studentima, a neke studenti vode

Kazališni kamp već je petnaest godina kazališni i dramsko-pedagoški edukacijski centar namijenjen kreativnom i estetskom razvoju djece i mladih i edukaciji osoba koje rade s djecom i mladima, a ove godine započinje radionicom Stvarni život.

Kazališni kamp već je petnaest godina kazališni i dramsko-pedagoški edukacijski centar namijenjen kreativnom i estetskom razvoju djece i mladih i edukaciji osoba koje rade s djecom i mladima, a ove godine započinje radionicom Stvarni život.

I ove će se godine u Teatru Tirena održati niz raznovrsnih radionica za djecu, mlade, voditelje aktivnosti za mlade, ali i profesionalne kazališne djelatnike. 15. Tirenin Kazališni kamp planiran je u razdoblju od 17. do 30. lipnja.

Ovogodišnje izdanje započinje radionicom Stvarni život namijenjenom osnovnoškolcima. Pomoću dramskih igara, vježbi i improvizacije kroz razlike između virtualnog i stvarnog svijeta vodit će ih dramske pedagoginje Ines Škuflić-Horvat i Maja Sviben. Tri radionice namijenjene su onima koji žele razvijati svoje izvođačke vještine. Iz Finske dolazi Kimmo Tähtivirta, kazališni pedagog, redatelj, plesač i izvođač, koji će za srednjoškolce i studente voditi Fizički teatar. Radionicu Koji si ti klaun? vodit će Marijana Matoković, glumica i članica Crvenih nosova – klaunova doktora, a radionicu Uvod u rad na monologu glumica Petra Težak.

Nešto drugačijim vrstama kazališta bavit će se radionice Kazalište materijala pod vodstvom Ane Malnar i Kamišibaj: umjetnost pripovijedanja u slikama pod vodstvom Ive Nemec. Radionica Dramsko pisanje voditeljice Nine Horvat i Kostimografska radionica voditeljice Lucije Prstec Smolčec namijenjene su onima koje od same izvedbe više zanima kako kazališna predstava nastaje. Na radionici Inkluzija u dramsku grupu pod vodstvom Andree Damjanić Firšt polaznici će upoznati razne mogućnosti prilagodbe načina rada s djecom i mladima s poteškoćama u razvoju kako bi ih što bolje mogli uključiti u rad dramske grupe.

Specijalan dan, u sklopu kojeg će četiri radionice voditi studentice dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održat će se 21. lipnja. Teatar Tirena, naime, mjesto je pedagoško-umjetničke prakse tog specijalističkog studija i treću godinu zaredom jedan od suorganizatora znanstveno-umjetničkog simpozija o dramskoj pedagogiji. Radionice su: Kako čitati između redaka? voditeljice Maše Rimac Jurinović, Dramsko izražavanje u nastavi likovne kulture i umjetnosti voditeljice Jelene Kovačić, Bilo jednom… (radionica pripovijedanja) voditeljica Katje Petrović i Barbare Crnčan te Procesna drama voditeljica Lidije Topolovčan i Monike Miholić Cvitanić.

Osim 13 radionica održat će se i Improliga, natjecanje u improvizacijama te će se izvesti predstava Ofelijino kazalište sjena dramskog studija Tirena. Održat će se i uvodni susret za Erasmus+ projekt Future Telling: the Next Generation u kojem Teatar Tirena sudjeluje s još pet organizacija iz Belgije, Finske, Njemačke, Izraela i Slovenije. Tijekom dvodnevnog događaja osmislit će se radionice i aktivnosti vezane uz teme migracija, suživota i doma za tjedan dana u kolovozu, kad će se u Kopru okupiti šezdesetak mladih i njihovih voditelja.

Kazališni kamp već je petnaest godina kazališni i dramsko-pedagoški edukacijski centar namijenjen kreativnom i estetskom razvoju djece i mladih i edukaciji osoba koje rade s djecom i mladima. U 14 dosadašnjih izdanja održane su 174 radionice u kojima je sudjelovalo preko 1000 polaznika. Godine 2011. dobio je godišnju nagradu Hrvatskog centra za dramski odgoj za posebni doprinos dramskom odgoju te sustavnu višegodišnju edukaciju mladeži i dramskih pedagoga.

FOTO: TEATAR TIRENA