LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka Vlade

Uredbom o snižavanju kriterija za prolazak razreda Vlada razočarala sindikate, nastavnike i roditelje

Prema novoj Vladinoj Uredbi učenici osnovnih škola, kao i maturanti s četirima zaključnim jedinicama, imaju pravo na produžnu nastavu i popravni ispit. Ona nije oduševila sindikate, nastavnike, roditelje, kao ni brojne učenike osnovnih i srednjih škola.

Prema novoj Vladinoj Uredbi učenici osnovnih škola, kao i maturanti s četirima zaključnim jedinicama, imaju pravo na produžnu nastavu i popravni ispit. Ona nije oduševila sindikate, nastavnike, roditelje, kao ni brojne učenike osnovnih i srednjih škola.

Vlada Republike Hrvatske u petak je, kako prenosi portal 24sata, donijela Uredbu o snižavanju kriterija prema kojoj učenici osnovnih škola te maturanti s četirima zaključnim jedinicama imaju pravo na produžnu nastavu i popravni ispit. Isto tako, za učenike nižih razreda osnovnih škola odlučeno je da će proći razred bez obzira na ocjene.

Ova odluka nije oduševila sindikate, nastavnike u školama, kao ni brojne učenike osnovnih i srednjih škola koji su marljivo učili za dobre zaključne ocjene. Posebice su razočarani roditelji čija su se djeca trudila za dobre ocjene, pitajući se čemu cjelokupni trud ako ovom Uredbom učenici koji nisu cijele godine učili te su shvaćali školu olako imaju priliku za popravak i prolaz razreda. Jedan od nastavnika, Ivan Plantić, na Facebooku je oštro osudio odluku Vlade koja je odlučila promijeniti Zakon o odgoju i obrazovanju bez pitanja javnosti i javne rasprave te Uredbom stala na stranu đaka s hrpom jedinica, dok su odgovorni učenici ostali zakinuti.

O donesenoj Uredbi oglasio se Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske komentirajući sa stajališta nastavnika:

– Uredba Vlade RH izravno je uplitanje u autoritet učitelja i nastavnika i pokušaj obezvrjeđivanja njihova rada. U ovim teškim vremenima učitelji i nastavnici ulagali su nevjerojatne napore kako bi održali što kvalitetniju nastavu, a jednako tako kako bi što kvalitetnije vrednovali rad učenika. U ovim nenormalnim uvjetima svi učitelji i nastavnici svjesni su manjkavosti nastave na daljinu, kao i nemogućnosti objektivnog vrednovanja učenika  i svi će voditi računa da učenici budu pravedno ocijenjeni i vrednovani. Upravo iz tih razloga mnogi učitelji i nastavnici ovoga puta će donekle ublažiti svoje kriterije. Ministrica se sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od zlih učitelja i nastavnika, a zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred.

Na burne reakcije javnosti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je odbacujući sve kritike. Poručila je da je uredba donesena u svrhu davanja dodatne prilike učenicima te da nijedan učenik od petog do osmog razreda i u srednjoj školi s negativnom ocjenom ne može proći razred. 

FOTO: UNSPLASH