LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nedostatak informacija

Upitno uvođenje vojnog roka početkom iduće godine? Milanović kritizirao trenutni pristup

Uvođenje dvomjesečnog vojnog roka u Hrvatskoj planirano je za 2025. godinu, ali politička suglasnost još nije postignuta, dok MORH i Oružane snage tvrde da su spremni, čekajući izmjene Zakona o obrani.

Uvođenje dvomjesečnog vojnog roka u Hrvatskoj planirano je za 2025. godinu, ali politička suglasnost još nije postignuta, dok MORH i Oružane snage tvrde da su spremni, čekajući izmjene Zakona o obrani.

Već neko vrijeme najavljuje se uvođenje obveznog dvomjesečnog vojnog roka u Hrvatskoj, s početkom 2025. godine, no politička odluka o tome još uvijek nije donesena. Iako su Ministarstvo obrane (MORH) i Oružane snage spremni za provedbu od 1. siječnja, ključno je postići dogovor na najvišoj političkoj razini.

Ministar obrane Ivan Anušić ističe kako su instruktori i smještajni kapaciteti za ročnike spremni, ali očekuje političku suglasnost kako bi obuka mogla započeti u bilo kojem trenutku tijekom 2025. godine. Međutim, nužno je donijeti izmjene Zakona o obrani, koji trenutno propisuje šestomjesečni vojni rok.

 

Političke nesuglasice i izmjene zakona


Milanović usporedio Agronomiju sa svojim iskustvom studiranja prava, istaknuto da se tamo uče konkretne vještine


Predsjednik Republike Zoran Milanović naglašava da uvođenje vojnog roka mora biti rezultat zakonitog i ustavnog procesa, a ne ishitrena odluka. S druge strane, Anušić najavljuje izmjene zakona koje bi, nakon predsjedničkih izbora, jasno definirale ovlasti predsjednika i omogućile nesmetano funkcioniranje Oružanih snaga.

Milanović je kritizirao trenutni pristup, tvrdeći da rasprave o izmjenama Zakona o obrani bez suglasnosti predsjednika nisu u skladu s Ustavom. Također, naglasio je da uvođenje vojnog roka ne smije ugroziti profesionalnu vojsku, podsjetivši na izazove s kojima se vojska suočavala za vrijeme njegove vlade.
 

Predsjednička kampanja i vojno osposobljavanje


Ministar Anušić objavio nove informacije o obveznom vojnom roku, zna se i trošak vojne izobrazbe


U kontekstu predstojećih predsjedničkih izbora, Milanović je zatražio hitno sazivanje sjednice Vijeća za obranu. U svom priopćenju, postavio je niz otvorenih pitanja o vojnom osposobljavanju, tvrdeći da nije dobio odgovore, dok MORH i Oružane snage demantiraju te tvrdnje.

Ministarstvo obrane i Oružane snage tvrde da će do siječnja 2025. godine zakonski okvir biti spreman za uvođenje temeljnog vojnog osposobljavanja. Plan je započeti s 4000 ročnika godišnje, a posebna pažnja bit će posvećena studentima, koji će imati mogućnost odgode služenja sve dok studiraju.
 

Sudjelujte u anketi i odgovorite treba li nam obvezni vojni rok


IZVOR: VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: PIXABAY