LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poštujte naše znakove

Unatoč pozitivnim promjenama, stradavanje djece u prometu i dalje zabrinjava

Inicijativa „Poštujte naše znakove”, koja se provodi još od 1995. godine pridonijela je smanjenju broja djece stradale u prometu, no izazovi i dalje ostaju prisutni.

Inicijativa „Poštujte naše znakove”, koja se provodi još od 1995. godine pridonijela je smanjenju broja djece stradale u prometu, no izazovi i dalje ostaju prisutni.

Iako su postignuti pozitivni pomaci u sigurnosti prometa, podaci za proteklih deset godina pokazuju zabrinjavajuće brojke: na hrvatskim prometnicama smrtno je stradalo 72 djece, dok je ozlijeđeno njih 8630, upozorava Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). S početkom nove školske godine, MUP planira provesti niz mjera i aktivnosti kako bi dodatno zaštitio djecu u prometu, piše HRT.

Jedna od najpoznatijih inicijativa u tome području je akcija Poštujte naše znakove, koja se provodi još od 1995. godine. Ta kampanja znatno je pridonijela smanjenju broja djece stradale u prometu, no izazovi i dalje ostaju prisutni.

Uskoro se održavaju „Dani sigurnosti u prometu”, poseban fokus je i na mlade vozače



Posebno zabrinjavajući trend koji je MUP izdvojio odnosi se na strukturu stradalih. Prije dvadesetak godina, djeca su najčešće stradavala kao pješaci, dok je danas najviše nesreća zabilježeno među djecom koja su putnici u vozilima. Najtužnija činjenica je da bi djeca, kada su putnici u vozilima svojih roditelja ili skrbnika, trebala biti najsigurnija, no stvarnost pokazuje suprotno, upozoravaju iz MUP-a.

Policija upozorava: budite oprezni pri ulaganju u kriptovalute


Razlog tome je često nepridržavanje osnovnih sigurnosnih mjera prilikom prijevoza djece. MUP upozorava kako se djeca često nepropisno prevoze na prednjim sjedalima ili na stražnjima, bez sigurnosnih pojaseva ili u neodgovarajućim sjedalima koja ne ispunjavaju osnovne sigurnosne standarde. Još jedan zabrinjavajući trend je prijevoz djece na motociklima, četverociklima i drugim osobnim prijevoznim sredstvima, što je ne samo protuzakonito nego i izrazito opasno.

MUP stoga apelira na roditelje i skrbnike da se strogo pridržavaju zakona i mjera sigurnosti te da odgovorno postupaju pri prijevozu djece, kako bi se smanjio broj nesreća i osigurala bolja zaštita najmlađih sudionika u prometu.

IZVOR: HRT
FOTO: MUP