LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljive urbane intervencije

Umjetnost će se u kolovozu pojaviti „OKOLO” po Zagrebu zahvaljujući domaćim i stranim umjetnicima

U sklopu drugog izdanja umjetničkog projekta „Okolo” jedinstvena landscape svjetlosna instalacija, duhovite ulične minijature i živopisni mural osvježit će centar Zagreba.

U sklopu drugog izdanja umjetničkog projekta „Okolo” jedinstvena landscape svjetlosna instalacija, duhovite ulične minijature i živopisni mural osvježit će centar Zagreba.

Drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo, koje će se održati u Zagrebu od 17. kolovoza do 1. rujna, objedinit će niz zanimljivih urbanih intervencija na više od 25 gradskih lokacija povezanih u jednu veliku umjetničku šetnju. Brojne jedinstvene umjetničke instalacije koje će niknuti tijekom kolovoza moći će se pronaći u zakutcima Gornjeg grada ili krošnjama zagrebačkih parkova, dok će neke čekati prolaznike da ih otkriju na neobičnim uglovima ulica koje vode sve do Glavnog kolodvora.

Ovogodišnje urbane intervencije u sklopu projekta Okolo nosit će potpis nekolicine domaćih i međunarodnih umjetnika. S međunarodne umjetničke scene u Zagreb stižu francuski ulični umjetnici Ella & Pitr, na međunarodnoj street art sceni poznati po predimenzioniranim razigranim likovima koji u njihovoj jedinstvenoj interpretaciji snivaju na sportskim igralištima, krovovima i pročeljima zgrada te velikim uličnim površinama, te koji će grad uljepšati živopisnim muralom. Nakon prošlogodišnjeg gostovanja u Vukovaru, ovoga kolovoza prvi put dolaze u Zagreb gdje će naslikati jednog od svojih uspavanih divova iz istoimene serije Sleeping Giants

IZVOR: Nas dve / Ella & Pitr Chicago

Osim francuskog para dolazi i Španjolac Javier Riera, a koristi se fotografijom kao sredstvom bilježenja onoga što nas okružuje, nakon čega šume i parkovi postaju nosioci jedinstvenog vizualnog iskustva promatrača. Sada će i krošnje drveća jednog zagrebačkog parka postati inspiracija ovom poznatom španjolskom umjetniku i tako se upisati na kartu zanimljivih site-specific instalacija izvedenih diljem Europe s njegovim potpisom.

IZVOR: Nas dve / Javier Riera Chicago

Još je jedan značajan umjetnik koji će posjetiti Hrvatsku australski umjetnik Michael Pederson, koji će po Zagrebu prošetati svoje duhovite ulične minijature, koje postavlja na neočekivanim mjestima te koje su osvojile svijet. Upravo humorom skreće pozornost na svakodnevne male životne stvari i situacije, ponekad naglašavajući i osamljenost te anksioznost urbanog okruženja, kako sâm objašnjava vlastiti rad, a skriveni zakutci Zagreba u njegovoj će interpretaciji premijerno biti otkriveni ovog ljeta.

Okolo je projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba, osmišljen da malim intervencijama u samo tkivo grada oživi i osvježi odabrane javne prostore i stvori spontano mjesto susreta umjetnosti, grada i prolaznika. Pokrenut je prošle godine u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a crveni tepih do Gornjeg grada, kumica na stepenicama Dolca, živopisni likovi u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je Okolo već obogatio zagrebačke ulice.

Događanje organiziraju Nas dve – Ana Mikin, Tina Kovačiček, uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Ostali partneri projekta su Francuski institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Air France, Urbanka – powered by Erste Bank, Floraart, JUB i Arhiv Tošo Dabac / Muzej suvremene umjetnosti / Grad Zagreb.

FOTO: NAS DVE / MICHAEL PEDERSON