LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gradski proračun i ulaganja

Ulaganje u obrazovanje postaje sve izdašnije: Poznato je koji hrvatski gradovi najviše odvajaju za budućnost djece i mladih

Kao i uvijek, prostora za napredak ima, ali posebno optimistično zvuči činjenica da su u čak 87 gradova povećana ulaganja u obrazovni sustav.

Kao i uvijek, prostora za napredak ima, ali posebno optimistično zvuči činjenica da su u čak 87 gradova povećana ulaganja u obrazovni sustav.

Odgoj i obrazovanje predstavljaju ključ za održivost i razvoj moderne zemlje. Dobar dio gradskih vlasti na prostoru Republike Hrvatske uviđa važnost kvalitetnog sustava te trend ulaganja u obrazovanje postaje iz godine u godinu sve veći.

Portal Gradonačelnik.hr, na temelju javno dostupnih podataka FINE, proveo je detaljnu analizu s ciljem sastavljanja popisa gradova u kojima se najviše ulaže u obrazovanje. Prostora za napredak uvijek ima, ali posebno optimistično zvuči činjenica da su u čak 87 gradova povećana ulaganja u ovu granu javnog dobra.

Prema udjelu izdvajanja, deset najbolje rangiranih uložilo je između 43 i 59 posto gradskog proračuna, objavljuje Gradonačelnik.hr. Kao i godinu ranije, u 2021., na prvom se mjestu našao Grad Vrbovec, koji je uložio gotovo 60 posto sredstava u obrazovanje. Na drugom i trećem mjestu nalaze se Koprivnica (51,2 posto) i Pazin (51,1 posto), a zatim slijede Križevci, Vukovar, Čakovec i Bjelovar s više od 45 posto ulaganja u infrastrukturalno obrazovanje, subvenciju prijevoza, razne stipendije i potpore te u sve ono što se direktno tiče obrazovanja djece i mladih. Ako gledam izdvajanje per capita, na prvom se mjestu nalazi Pazin (6.580,39 kuna po stanovniku). Iza njega dolaze Umag (6.580,39 kuna po stanovniku) i Vukovar (5.891,14 kuna po stanovniku), a vrlo dobre rezultate ostvarili su još Komiža, Poreč, Rovinj, Labin i Čakovec. 

Osim gradova koji već tradicionalnu odvajaju velik dio proračuna za boljitak djece i mladih, valja spomenuti i one koji bilježe značajna poboljšanja. Oroslavje, gradić u Krapinsko-zagorskoj županiji, u 2021. godini ostvario je najveći postotak povećanja ulaganja te su izdavanja za obrazovanje u tom malom mjestu narasla za čak 178 posto. Iza njega se nalaze Vukovar, Pregrada, Donji Miholjac, Otok, Skradin, Ilok i Ivanić-Grad.

FOTO: PIXABAY