LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Puovanje u inozemstvo

Ukidanje vize za SAD ovisi o brojci odobrenih viza do kraja rujna

Ako do kraja američke fiskalne godine prikupimo 2000 odobrenih viza, od sljedeće godine više nam vjerojatno ni neće biti potrebne ako poželimo otići u Sjedinjene Američke Države.

Ako do kraja američke fiskalne godine prikupimo 2000 odobrenih viza, od sljedeće godine više nam vjerojatno ni neće biti potrebne ako poželimo otići u Sjedinjene Američke Države.

Ako do 30. rujna 2020. godine uspijemo dosegnuti brojku od 2000 odobrenih, sljedeće godine trebale bi biti ukinute vize za Sjedinjene Američke Države, piše Večernji list.

Tu bi brojku Hrvatska vjerojatno već i dosegnula da nije bilo pandemije koronavirusa, a kako bi se sada to moglo što jednostavnije ostvariti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je državne službenike u resornom i drugim ministarstvima da, ako to žele, podnesu zahtjev za vizu za putovanje u SAD, čime bi stopa odbijenica pala ispod tri posto.
– MVEP potiče sve aktivnosti s ciljem ispunjenja preostalih uvjeta za uključivanje u Program izuzeća od viza kako bi se za to stekli uvjeti u 2021. godini. Time će se omogućiti nesmetano putovanje hrvatskih državljana u SAD, pridonijeti lakšem povezivanju, kao i razvijanju poslovnih veza sa SAD-om. Hrvatska je jedna od četiriju država članica EU-a čiji državljani još uvijek trebaju vizu za ulazak u SAD i već dulje vrijeme ulažemo znatne napore da se ta činjenica promijeni na dobrobit hrvatskih državljana, kao i znanstvene i poslovne zajednice. – kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, prenosi Večernji list.
Nadoknadio bi se trošak podnošenja zahtjeva

Onima koji zatraže vizu bit će vraćen iznos od 160 dolara koji je potreban za podnošenje zahtjeva iz viška u proračunu iz stavke za službena putovanja. Ovaj potez svakako bi bio od velikog značaja svima koji iz službenih, turističkih i obiteljskih razloga ondje putuju.

Kako bismo doznali kako će potencijalno ukidanje vize utjecati na studente obratili smo se nadležnim ustanovama, ali do trenutka objave članka nismo dobili odgovor te ćemo o njemu izvijestiti ako i kada ga dobijemo.
FOTO: PIXABAY