LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Priopćenje Sindikata hrvatskih učitelja

Učitelji poručuju: „Ukidanje anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji – mačak u vreći”

– Novim Zakonom dobili smo mačka u vreći, a predstavljanje ovakvih rješenja kao pomaka samo je dobar PR resornog ministra. – piše Sindikat hrvatskih učitelja.

– Novim Zakonom dobili smo mačka u vreći, a predstavljanje ovakvih rješenja kao pomaka samo je dobar PR resornog ministra. – piše Sindikat hrvatskih učitelja.

Sindikat hrvatskih učitelja nastavlja izražavati nezadovoljstvo izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Priopćenje naslovljeno kao Ukidanje anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji – mačak u vreći u kojem ukazuje na nelogičnosti u nastavku prenosimo u cijelosti. 

– Tijekom predstavljanja izmjena Zakona o prosvjetnoj inspekciji u Hrvatskom saboru, ministar Fuchs naglasio je da „mogućnost postupanja prosvjetne inspekcije po anonimnim prijavama i dalje postoji, ali samo u slučajevima kada ona procjeni težinu ozbiljnosti prijave”, iako su anonimne prijave navodno ukinute. Dakle, ukoliko netko neutemeljeno prijavi prosvjetnog djelatnika, no „ozbiljnom” prijavom, ta će prijava ići u proceduru. Drugim riječima, svaka anonimna prijava koja je „ozbiljna” iako je neutemeljena, može ići u proceduru jer o tome nema posebnih pravila već sve ostaje na slobodnoj procjeni inspektora.

Također, kod prijava imenom i prezimenom inspektor je dužan čuvati identitet podnositelja predstavke osim ako on sam ne dopusti otkrivanje svojih podataka zbog zaštite vlastitih prava. Dakle, prosvjetni djelatnik opet neće znati tko ga je prijavio u slučaju neutemeljene prijave, a za takvo postupanje i dalje nema sankcija.

Štoviše, da ne bi ostalo samo na ovome, nadogradnja e-Dnevnika u školama „koja omogućuje djelatnicima Prosvjetne inspekcije MZO-a (baš svim djelatnicima Prosvjetne inspekcije) uvid u razredne knjige bez da o tome obavijeste ravnatelje škole, a koja će se „funkcionalnost” koristiti samo u iznimnim slučajevima kada bi najava umanjila učinkovitost nadzora” ne definira u kojim je to iznimnim slučajevima moguće te time sve prepušta slobodnoj procjeni inspektora. Tako ovaj Zakon  predstavlja samo još veće ovlasti prosvjetnih inspektora koji po slobodnoj procjeni sada mogu ama baš sve. Kao članovi radne skupine na vrijeme smo ukazali da se anonimne prijave ne ukidaju u potpunosti. Jedini smo se javno usprotivili ovakvom prijedlogu jer predmetne Izmjene Zakona ne predstavljaju ono što je tražila struka.

Iako od 2017. godine uporno naglašavamo potrebu za ukidanjem anonimnih prijava te je takav stav struke potvrđen i našim znanstvenim istraživanjem u sklopu EU-projekta Jačanje bipartitnog socijalnog dijaloga u sektoru osnovnog obrazovanja, na radnoj skupini i tijekom štrajka prosvjetara, novim Zakonom dobili smo Mačka u vreći, a predstavljanje ovakvih rješenja kao pomaka samo je dobar PR resornog ministra.

Stoga kao Sindikat nećemo odustati te i dalje inzistiramo na rješenjima koja je tražila struka odnosno na kvalitetnim izmjenama Zakona koji predstavljaju temelj za bolji i funkcionalniji sustav.

FOTO: PIXABAY