LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Godišnja nagrada „Luka Ritz”

Učenicima dodijeljene nagrade za promicanje tolerancije i nenasilnog ponašanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je i ove godine Godišnje nagrade „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je i ove godine Godišnje nagrade „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ovogodišnji su dobitnici Dražen Oršuš, učenik OŠ Ludbreg, Karlo Korona, učenik zadarske gimnazije Jurja Barakovića, a Fran Markulin, učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, dobitnik je posebnog priznanja za školsku godinu 2016/2017. Nagradu učenicima dodijelila je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Dražen Oršuš ima intelektualne teškoće i oštećenje vida. Predložen je za nagradu jer u svojoj obitelji nesebično pomaže u svakodnevnim poslovima i oko ostale djece te u školi najradije sudjeluje u humanitarnim aktivnostima. Karlo Korona organizirao je brojne humanitarne akcije, između ostalih i onu za pomoć teško bolesnoj djevojci Anđeli Piplović koja boluje od Rettovog sindroma – teške i rijetke bolesti, a novac joj je bio potreban za liječenje u Nizozemskoj.

Fran Markulin u 11. je godini obolio od leukemije i prošao dugo liječenje. Nakon liječenja i povratka u školu doživio je nerazumijevanje vršnjaka i zlostavljanje, što je rezultiralo depresijom koju je prebrodio. Potaknut time, došao je na ideju da pomogne djeci oboljeloj od malignih bolesti i bude im podrška u teškim trenucima. Njegovi roditelji osnovali su udrugu Phoenix, a Fran sudjeluje u radu udruge tako da redovitim posjetima oboljeloj djeci priča o svom iskustvu i daje im nadu za ozdravljenjem te vraća optimizam.

– Svrha je dodjeljivanja ove nagrade poticati mlade na aktivno uključivanje u borbu protiv nasilja, senzibilizirati javnost, posebno mlađu populaciju, i njihove roditelje i nastavnike za prevenciju nasilja te promicati pozitivne uzore i modele ponašanja – istaknula je ministrica Divjak.

Odluku o dobitnicima nagrade donijelo je peteročlano povjerenstvo, a ovogodišnje dobitnike predstavila je Suzana Ritz, majka pokojnoga Luke. Nagrada se dodjeljuje od 2008. i od tada jednom godišnje, a na temelju javnoga poziva, sve osnovne i srednje škole te učenički domovi u Republici Hrvatskoj mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje. Nagrada se obično dodjeljuje 12. lipnja, na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno.