LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stipendiraju se tri zanimanja

Učenicima deficitarnih zanimanja u strukovnim školama dodjeljuje se 18 tisuća kuna

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja za deficitarna zanimanja pekara, mesara i stolara osiguralo je stipendije od 18 tisuća kuna, odnosno 1500 kuna mjesečno koje se isplaćuju kvartalno.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja za deficitarna zanimanja pekara, mesara i stolara osiguralo je stipendije od 18 tisuća kuna, odnosno 1500 kuna mjesečno koje se isplaćuju kvartalno.

Učenici koji žele upisati Strukovnu školu u Puli u sljedećoj školskoj godini, 2021/2022, mogu odabrati obrazovne programe kozmetičar, tehničar nutricionist, frizer, stolar, pekar i mesar. One koji se odluče za posljedna tri mogla bi razveseliti informacija da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja za deficitarna zanimanja pekara, mesara i stolara osiguralo stipendije od 18 tisuća kuna, odnosno 1500 kuna na mjesec koje se isplaćuju kvartalno, piše Glas Istre.

Ravnatelj Strukovne škole Pula, Ivo Bebek, objasnio je da u Istri takav model obrazovanja nude Strukovna škola u Puli i Gospodarska škola u Buji. Prema ugovoru o naukovanju, obrtnik se učeniku također obvezuje isplaćivati minimalnu nagradu, u prvoj godini 10 posto, u drugoj 20 posto i u trećoj 25 posto prosječne neto plaće ostvarene u prošloj godini u gospodarstvu RH.

Strukovnu školu može upisati 98 učenika. Za zanimanja kozmetičar i tehničar nutricionist potrebno je dostaviti upisnicu, potvrdu nadležnog školskog liječnika i ostale dokumente kojima su ostvarena dodatna prava za upis. Za zanimanja frizer, stolar, pekar i mesar potrebno je priložiti liječničku svjedodžbu medicine rada, ugovor o naukovanju i ostale dokumente potrebne za upis koji se mogu pronaći na internetskoj stranici škole za koju se učenici upisuju.

Prema posljednjim podacima o upisima povećan je broj upisa u redovito strukovno obrazovanje, piše Glas Istre.
FOTO: UNSPLASH