LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Močvarni valabiji

U Zoološkom vrtu u Zagrebu sramežljivo provirio novi član

Obitelji močvarnih valabija odnedavno se pridružilo još jedno mladunče kojem se još ne zna spol.

Obitelji močvarnih valabija odnedavno se pridružilo još jedno mladunče kojem se još ne zna spol.

U Zagrebu je nedavno iz mamina tobolca provirila glavica trećeg potomka belgijsko-francuskog para klokana, izvijestio je Zoološki vrt u Zagrebu.

Ovaj par već ima dva sina, jednog od godinu i tri mjeseca i drugog od jedanaest mjeseci, dok se najnovijem mladunčetu još uvijek ne zna spol. 
– Svako nas novo mladunče veseli, no kada neki par životinja u zoološkom vrtu uspijeva podići više generacija mladunaca, riječ je o velikom uspjehu za sve koji se o njima brinu. Naši močvarni valabiji svoju nastambu dijele s crvenovratim valabijima i emuima te zajedno s njima predstavljaju veličanstvenu faunu daleke Australije. Važno nam je da naši posjetitelji nakon oduševljenja njima osjete i potrebu svojim načinom života doprinijeti očuvanju svih životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet. – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.
Inače, riječ je o močvarnim valabijima koji u prirodi nastanjuju šume, močvare i druge predjele istočne Australije te vole život u sjeni drveća i grmlja na podlozi bogatoj mladim stabalcima, travom, papratima i drugim niskim raslinjem.
 
Močvarni valabi tobolčar visine je oko 70 centimetara te težine između 15 i 20 kilograma. Krzno mu je većinski tamnosmeđe boje, a mnogi močvarni valabiji na obrazima imaju žućkaste crte. Mali klokan spolnu zrelost doseže u dobi između 15 i 18 mjeseci, a mladunac je pri dolasku na svijet velik svega jedan centimetar, pri čemu ulazi u tobolac majke gdje provodi idućih devet mjeseci.

Ono što je vrlo zanimljivo kod ove vrste jest to što najčešće, dok se jedan mladunac razvija u tobolcu, novi plod raste u maternici.
FOTO: ZOOLOŠKI VRT ZAGREB