LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt davanja državnih stanova u najam

U Zagrebu od jeseni dostupni državni stanovi za 980 kuna

Isti projekt već je zaživio u Osijeku, a u budućnosti bi mogao i u Splitu. Provodi se u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Isti projekt već je zaživio u Osijeku, a u budućnosti bi mogao i u Splitu. Provodi se u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš najavila je da će se od jeseni u Zagrebu provoditi projekt davanja državnih stanova u najam. Cijena najma kreće se od 19 kuna do 21 kune po kvadratnom metru, a projekt se provodi u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Isti projekt već je zaživio u Osijeku (višestambena zgrada POS-a u Vukovarskoj ulici u Osijeku), a u budućnosti bi mogao i u Splitu. U sklopu pilot-projekta davanja POS-ovih stanova u najam, provedenog 2013, u najmu se nalazi 90 stanova. Primjerice, najam stana od 45 metara kvadratnih stoji 980 kuna mjesečno.

Prema riječima ministrice, ovaj način rješavanja stambenog pitanja postaje sve privlačniji, i to posebice mladima i obiteljima. Ističe da omogućava veću mobilnost i osigurava stanovanje bez kreditnog zaduživanja.

– Cijena najma je povoljna, a uvjeti su stabilni. Ugovor s državom sklapa se na pet godina te ga je u svakom trenutku moguće raskinuti. – rekla je ministrica Mrak-Taritaš i nastavila – ono što moramo ponuditi našim građanima jest to da pitanje stanovanja nekome tko želi danas raditi u Rijeci, a sutra u Splitu ili negdje drugdje, ne smije biti prepreka.

Direktor APN-a, Slavko Čukelj, naveo je da cijena stanova za kupnju iznosi 1022 eura po kvadratnom metru, a cijena najma kreće se od 19 kuna do 21 kune po kvadratnom metru. APN je nedavno objavio Javni poziv za davanje u najam 330 stanova, i to u Osijeku, Zagrebu i Splitu. Dosad je primljeno 29 zahtjeva za najam stanova u Zagrebu i šest u Osijeku, a u Splitu još nema zainteresiranih.