LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Školstvo

U zagrebačkim školama od iduće školske godine dva nova programa građanskog odgoja

Zagrebački će učenici moći birati između dvaju modela predmeta koji se bave građanskim odgojem, jedan kao izvannastavnu aktivnost, a drugi kao fakultativni predmet.

Zagrebački će učenici moći birati između dvaju modela predmeta koji se bave građanskim odgojem, jedan kao izvannastavnu aktivnost, a drugi kao fakultativni predmet.

Iduće školske godine zagrebačkim učenicima bit će ponuđena dva nova programa građanskog odgoja i obrazovanja. Jedan, projekt koalicije platforme Možemo i SDP-a, namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola. Drugi, koji se pod nazivom Škola u zajednici već provodi u jednoj riječkoj gimnaziji, ponudit će se i zagrebačkim srednjoškolcima, prenosi HRT

– Međupredmetne teme se provode u sklopu redovite nastave i ne provode se sustavno, ovo je drugi pristup, imaju dva sata tjedno i sustavno se i kontinuirano bave nekim problemom – komentirala je za HRT prof. Helena de Karina iz Prve hrvatske riječke gimnazije.

Od jeseni, i zagrebački će srednjoškolci imati priliku sudjelovati u fakultativnom predmetu Škola u zajednici, a predmet će obuhvaćati teme iz 11 područja (primjerice, zdravlja, migracija, lažnih vijesti). 

– Ako je problem kojim se bave siromaštvo u gradu Zagrebu, nekoliko sati, na primjer, deset, mogu i moraju provesti u pučkoj kuhinji. Cilj predmeta je da mladi ljudi predlože određena rješenja i da drže odgovornima one koji donose odluke, a to su političari – istaknuo je dr. sc. Boris Jokić, koautor programa Građanskog odgoja i obrazovanja Škola i zajednica.

Drugi, prije najavljen program građanskog odgoja – kao izvannastavna aktivnost za učenike osnovnih i srednjih škola – bit će gotov sredinom veljače. Zagrebački će učenici i njega moći birati, a profesori njime pojačati satnicu.

FOTO: UNSPLASH