LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt Općine Tinjan

U Tinjanštini ih je tek oko 300, ali su se brojni aktivirali u izradi Programa za mlade

Više od 10% mladih aktiviralo se u samo tri mjeseca, čime su pomogli u postavljanju okvira strateškog djelovanja kroz izradu Programa za mlade Općine Tinjan.

Više od 10% mladih aktiviralo se u samo tri mjeseca, čime su pomogli u postavljanju okvira strateškog djelovanja kroz izradu Programa za mlade Općine Tinjan.

Općina Tinjan organizirala je 28. siječnja tribinu na kojoj je predstavljen Nacrt Programa za mlade, za koji su i oni sami imali priliku iznijeti komentare i prijedloge. Izradila ga je radna skupina kroz projekt Tinjan i mladi koji Općina provodi u partnerstvu s Centrom za mlade Zagreb, a uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

– Zbog trenutnih okolnosti povezanih s mjerama i ograničenjima javnih okupljanja jedna tribina planirana za 40 sudionika organizirana je u dva dijela i na hibridnoj osnovi – dio sudionika bio je u prostoru, a dio se uključio online. Tako je 25 mladih, 5 donositelja odluka i 10 pripadnika organizacija civilnog društva koji rade s mladima sudjelovalo na različite načine i u različito vrijeme. Svi su imali priliku upoznati se s projektom Tinjan i mladi i predloženim mjerama koje su sastavni dio predstavljenog dokumenta. – ističu organizatori.

U jutarnjem dijelu tribine, navode, sudionike je pozdravila Valentina Cesar iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

– Gđa Cesar istaknula je kako je važno aktivirati mlade u lokalnim zajednicama. Pozdravila je rezultate projekta predstavljene na tribini te rekla kako su pokazali opravdanost ulaganja u podršku mladima i poticanja aktivacije mladih u lokalnoj zajednici. Središnji državni ured za demografiju i mlade na čelu s državnom tajnicom gđom Željkom Josić i dalje će poticati lokalne aktivnosti i osiguravati pozive na prijavu projekata jedinica lokalne uprave i samouprave s ciljem razvoja lokalnih politika za mlade. Istaknula je da vjeruje da će Općina Tinjan aktivno nastaviti s podrškom i razvijati sustav koji će osigurati podršku aktivaciji mladih. – dodaju.

U popodnevnom dijelu tribine sudionike je pozdravio Goran Hrvatin, načelnik općine Tinjan.

– Načelnik je pokazao spremnost da bude podrška aktivaciji mladih Tinjanštine, a isto je potvrdio svojim potpisom na projektu, a vjerujemo i budućim Odlukama koje će se ticati mladih. Među prvima se očekuje upućivanje Nacrta Programa za mlade Općine Tinjan u službenu proceduru i osnivanje Savjeta Mladih Općine Tinjan, kao i niz zadataka koji će se provesti kao očekivani ishodi postavljeni u suradnji s mladima kroz provedbu ovog projekta. – kažu organizatori.

Navode da je Svjetlana Marijon, voditeljica Centra za mlade Zagreb, u oba dijela istaknula da je ponosna na mlade Tinjane koji su aktivnim uključivanjem u aktivnosti projekta pokazali da su zainteresirani, da aktivno sudjeluju kada za to dobiju priliku i da iznose mišljenja kada ih se za njih pita.

– Iako je prilikom pripreme projekta bilo poznato da prema statistici u Tinjanštini ima oko 300 mladih, da nisu aktivni, nemaju udrugu, nisu zainteresirani za rad u savjetu mladih, njih više od 10% aktiviralo se u samo tri mjeseca, čime su pomogli u postavljanju okvira strateškog djelovanja prema mladima kroz izradu Programa za mlade Općine Tinjan. – tvrde. 

Dodaju da su sudionici, svi redom mladi, dali svoje osvrte na predstavljene rezultate i planirane mjere koje se žele poduzeti kako bi njihov život bio bogatiji i aktivniji u zajednici.