LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
I to je pitanje kulture?

U tijeku prijave za edukaciju izvještavanja o problemima slijepih; namijenjena je novinarima i studentima novinarstva

Do 17. listopada zaprimaju se prijave za sudjelovanje na dvodnevnoj edukaciji za istraživačko i analitičko pisanje o problemima s kojima se slijepe i slabovidne osobe suočavaju u Hrvatskoj. Edukaciju će voditi Andreja Veljača iz Hrvatskog saveza slijepih.

Do 17. listopada zaprimaju se prijave za sudjelovanje na dvodnevnoj edukaciji za istraživačko i analitičko pisanje o problemima s kojima se slijepe i slabovidne osobe suočavaju u Hrvatskoj. Edukaciju će voditi Andreja Veljača iz Hrvatskog saveza slijepih.

Nakladnik portala Booksa.hr – Udruga za promicanje kultura Kulturtreger – i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, nakladnik portala Kulturpunkt.hr za medijske radnice i radnike te studentice i studente novinarstva organizira dvodnevnu novinarsku radionicu posvećenu pisanju o slijepim i slabovidnim osobama – educirat će ih za istraživačko i analitičko pisanje o problemima s kojima se oni kao ugrožena društvena skupina u Hrvatskoj suočavaju. Održat će se 20. i 21. listopada u prostorijama Mreže antifašistkinja Zagreba (Ul. Pavla Hatza 16).  

Radionicu koja će oba dana trajati po šest sati vodit će Andreja Veljača iz Hrvatskog saveza slijepih. Uz nju će izlagati i pripadnici skupine slijepih i slabovidnih.

– Teme obuhvaćaju predrasude i stereotipe prema slijepim osobama, pristup i vođenje slijepih osoba, prava osoba s oštećenjem vida, izvore informiranja u vezi izvještavanja o slijepima te pitanja obrazovanja, pristupa kulturi i književnosti, zapošljavanja i rehabilitacije. – poručuju organizatori.

Dodaju da će oba dana edukacija trajati po 6 sati, uz pauzu za ručak koji će osigurati. K tome, od svih se polaznika očekuje sudjelovanje u radionici istraživačkog novinarstva koja će se održati u studenom te proizvodnja honoriranog sadržaja koji će se objaviti na jednom od spomenutih portala.

Prijave za sudjelovanje trebaju sadržavati ime i prezime, kratak životopis, kontakt-podatke (e-mail, broj mobitela) te primjere novinarskog rada (link ili Word-dokument). S naslovom Prijava za radionicu zaprimaju se najkasnije do 17. listopada na e-mail adresi booksa@booksa.hr. Valja napomenuti i da će se onima koji dolaze izvan Zagreba pokriti trošak smještaja i puta (javnim prijevozom). 

Ova je radionica dio projekta I to je pitanje kulture? usmjerena na jačanje sustavnog izvještavanja o pristupu i sudjelovanju u kulturi različitih ranjivih skupina.

– Cilj je projekta senzibilizacija javnosti o izazovima s kojima se one suočavaju, ali i afirmacija njihovih kulturnih potreba i povećanje njihove socijalne uključenosti. Projekt pritom fokus stavlja na mlade, slijepe i slabovidne, migrante, siromašne i Rome kao skupine kod kojih se participacija u kulturi prelama na specifične načine. Cilj je projekta i povećati kapacitete medijskih radnika za prepoznavanje važnosti pristupa i sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina, kao i izazova s kojima se one suočavaju te povećati vidljivost ranjivih skupina u društvu kroz iscrpnu produkciju istraživačkog i analitičkog medijskog sadržaja. Medijski radnici i radnice bit će osposobljavani tijekom sedam dvodnevnih radionica – pet tematskih, posvećenih svakoj od skupina, te dviju posvećenih metodama istraživačkog novinarstva. Radionice će se provoditi u suradnji s ključnim organizacijama koje djeluju u području zaštite i zagovaranja prava ranjivih skupina na koje se projekt fokusira. – pojašnjavaju organizatori.

FOTO: PIXABAY