LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki projekt NCVVO-a i MZO-a

U škole se uvodi mala matura – pisat će se u petom i osmom razredu

S obzirom na to da su sustav obrazovanja preplavili odlikaši, došlo je vrijeme za uvođenje novih provjera znanja kako bi se dobio uvid u ono što su učenici postigli u određenom razdoblju školovanja.

S obzirom na to da su sustav obrazovanja preplavili odlikaši, došlo je vrijeme za uvođenje novih provjera znanja kako bi se dobio uvid u ono što su učenici postigli u određenom razdoblju školovanja.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja upuštaju se u ogroman projekt i uvode takozvanu malu maturu, doznaje HRT. Ona bi se trebala pisati u petom i osmom razredu osnovne škole.

Mala matura će uz ocjene iz osnovne škole biti jedan od indirektnih kriterija za upis u srednju školu:  

– Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole. Ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu. – rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja za HRT. 

Jedan je od glavnih razloga za uvođenje male mature to što učenici uče isključivo radi ocjena, a ne znanja. Ovim se projektom tako želi dobiti uvid u ono što su školarci postigli tijekom obrazovanja, a ne samo u ocjene koje su ostvarili.

– Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita, kaže Ivana Katavić. – rekla je za HRT ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

I dok neki smatraju da će ovo biti izuzetno stresno za djecu, drugi, a posebice ravnatelji i profesori gimnazija koje sada preplavljuju srednjoškolci, smatraju da će im ovo pomoći jer su se upisi pretvorili u pravu farsu, kako je za HRT naveo ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu Zlatko Stić.

FOTO: PIXABAY