LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kino ostaje zatvoreno

U proračunu nema sredstava za sanaciju kultnog zagrebačkog kina

U zagrebačkom proračunu nema sredstava za restauraciju kina Europa, obnavljat će se drugi objekti – pročitajte koji.

U zagrebačkom proračunu nema sredstava za restauraciju kina Europa, obnavljat će se drugi objekti – pročitajte koji.

Na službenoj Facebook stranici kina Europa u utorak je objavljeno kako u usvojenom proračunu Grada Zagreba za 2020. godinu nema osiguranih sredstava za obnovu prostora kina.

Da podsjetimo, kino Europa bilo je prisiljeno zatvoriti svoja vrata u lipnju ove godine usprkos nizu travanjskih prosvjeda pokrenutih građanskom inicijativom vođenom pod sloganom Ne damo kino Europa. Naime, 1. lipnja 2019. prestao je važiti desetogodišnji ugovor o najmu koji je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festivala potpisala s Gradom Zagrebom.

Ista je organizacija Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada predala zahtjev u kojemu je tražila produljenje ugovora, što je Ured odbio, argumentirajući kako se planira skora sanacija toga prostora. Iz kina su izvijestili kako, po njihovu saznanju, u gradskom proračunu ne postoje ni sredstva rezervirana za izvršenje sanacije ni planovi i projektni nacrti koji bi trebali prethoditi sanaciji. Sumnja u obećanja Grada pokazala se opravdanom.

Na izglasavanju prijedloga proračuna Grada Zagreba za 2020. godinu održanom 10. prosinca 2019. prijedlog za sanacijom prostora kina nije podržan te, posljedično, nije ni uvršten u proračun. Na Telegramov upit iz studenoga ove godine ured za imovinsko-pravne odnose odgovara kako je u tijeku izrada konzervatorske i projektne dokumentacije za obnovu poslovne zgrade u vlasništvu Grada Zagreba (kino Europa), a njezina izrada očekuje se u lipnju 2020. Izgledno je kako, usprkos hitnom zahtjevu za sanaciju, ona neće biti provedena još nekoliko godina.

FOTO: Studentski.hr/ Andrej Soldo

Kino Europa slovi za najposjećenije hrvatsko neovisno kino, čemu svjedoči podatak kako je ono prošle godine ugostilo više od 120 000 zaljubljenika u neovisni film. Značajno kulturno događanje – Zagreb film festival – zbog zatvaranja kina izgubilo je svoj centralni prostor, stoga su ovogodišnje projekcije filmova raseljene po drugim zagrebačkim kinima.

Iako u prijedlogu proračuna stoji kako Zagreb planira uložiti 316,4 milijuna kuna u sanaciju objekata za društvene djelatnosti, kino Europa nije na popisu. No dobra je vijest kako Zagreb ipak planira dobar dio sredstava u adaptaciju dijela objekata koji pripadaju zdravstvenim ustanovama: Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Dom zdravlja Zagreb – Istok, Dom za starije Centar, Klinički bolnički centar Sveti Duh, dijela školskih ustanova: OŠ Ivanja Reka, Stara pučka škola G. Vrapče, crkvu Svih Svetih te u obnovu kazališta Komedija.

FOTO: FACEBOOK