LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvoreni četvrtak

U Osijeku uskoro tribina o rodu i rodnim politikama

– Pitanja vezana uz rod i rodne politike u Europi i Hrvatskoj povezana su s nizom izazova te nerijetko izazivaju različite prijepore. – ističu organizatori.

– Pitanja vezana uz rod i rodne politike u Europi i Hrvatskoj povezana su s nizom izazova te nerijetko izazivaju različite prijepore. – ističu organizatori.

U četvrtak, 10. ožujka 2022, u sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka održat će se tribina pod nazivom Rod i rodne politike u Republici Hrvatskoj.

Na tribini će sudjelovati Barbara Blasin, dipl. dizajner (Centar za ženske studije), Ana Lovreković, mag. (fAKTIV), Veselinka Kastratović, dipl. iur. (Ženska udruga Izvor) te moderatorica dr. sc. Ana Rajković Pejić (Hrvatski institut za povijest – Slavonski Brod). Događanje će se održati u učionici 54 (2. kat) na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati. Tribina je otvorena za javnost.

Organizatori mole sve koji planiraju doći da se pridržavaju aktualnih epidemioloških mjera te nose masku. Broj posjetitelja ograničen je na 45. Tribina će se prenositi preko YouTube kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi preko chata. Također, nakon tribine snimka će biti dostupna na YouTube kanalu.
– Pitanja vezana uz rod i rodne politike u Europi i Hrvatskoj povezana su s nizom izazova te nerijetko izazivaju različite prijepore. Isto tako problematika rodnih odnosa podrazumijeva angažman šire društvene zajednice s ciljem poduzimanja konkretnih koraka u vidu pronalaženja rješenja za različite oblike rodno uvjetovanih problema – od femicida do ugrožavanja reproduktivnih prava žena. Poznata književnica i feministkinja Slavenka Drakulić jednom je prilikom istaknula da bitka za prava žena u Hrvatskoj nije i nikada neće biti završena. Sukladno tomu moguće je zaključiti da je problem patrijarhata i ravnopravnog položaja žena u društvu vječno aktualan. Ova će tribina, između ostaloga, pokušati odgovoriti na pitanja vezana uz ulogu feminizma u suvremenom društvu, rad ženskih organizacija, kao i oblike manifestacije rodne neravnopravnosti. – naglašavaju organizatori. 
FOTO: UNSPLASH