LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjesec kibernetičke sigurnosti

U borbi protiv cyber kriminala: Noć hakiranja i besplatna konferencija o sigurnosti

Tijekom listopada se u EU-u obilježava Mjesec kibernetičke sigurnosti. Kao i prijašnjih godina, Algebra se uključuje u ovaj projekt organizacijom dvodnevne konferencije o kibernetičkoj sigurnosti te, već tradicionalnog, cjelovečernjeg natjecanja elitnih etičnih hakera – Hacking Night.

Tijekom listopada se u EU-u obilježava Mjesec kibernetičke sigurnosti. Kao i prijašnjih godina, Algebra se uključuje u ovaj projekt organizacijom dvodnevne konferencije o kibernetičkoj sigurnosti te, već tradicionalnog, cjelovečernjeg natjecanja elitnih etičnih hakera – Hacking Night.

Cyber kriminal događa se svaki dan: prema zadnjim procjenama, financijska će šteta koju prouzrokuje na svjetskoj razini do 2019. godine iznositi 2,1 milijardu dolara. Prvi i najvažniji korak u borbi s njime jest podizanje svijesti ljudi o izazovima koje pred nas postavlja informacijsko doba. U sklopu obilježavanja europskog Mjeseca kibernetičke sigurnosti, Algebra 25. i 26. listopada organizira događanja čiji je cilj javnosti približiti važnost kibernetičke sigurnosti, načine kako formalni i neformalni obrazovni sustavi mogu odgovoriti na potrebe uzrokovane rapidnim rastom e-kriminaliteta te pojasniti izazove s kojima se u području kibernetičke i računalne sigurnosti susreću građani, a s kojima organizacije. 

Europska je unija odabrala listopad kao Mjesec kibernetičke sigurnosti. Kao dio kontinuiranog napora zemalja članica EU-a, tijekom ovoga se mjeseca diljem cijele Europe organiziraju kampanje čiji je cilj osvijestiti sve dionike o važnosti kibernetičke i računalne sigurnosti. Svim aktivnostima podršku pružaju EU-ova  Agency for Network and Information Security (ENISA) i Europska komisija. Njihova je svrha podići razinu svijesti o ozbiljnosti kibernetičkih ugroza, promovirati računalnu i kibernetičku sigurnost među građanima i organizacijama te, kroz edukaciju i primjere dobre prakse, osigurati nove resurse za online zaštitu.

Među najugroženije institucije u pogledu kibernetičke sigurnosti ubrajaju se svakako financijske ustanove i banke. Stoga, na poziv Algebre, 25. listopada u Zagreb dolaze stručnjaci danske kompanije CSIS te njihovog partnera Heimdal. U razgovoru s predstavnicima odjela za informacijsku i kibernetičku sigurnost hrvatskih financijskih institucija, prikazat će rezultate zadnjih istraživanja o cyber kriminalu.

Događanja se nastavljaju 26. listopada kad Algebra organizira otvorenu konferenciju na temu Izazovi računalne i kibernetičke sigurnosti – koliko smo spremni? Središnji će dio konferencije biti okrugli stol na kojem će sudjelovati doc. dr. sc. Robert Kopal iz Algebre, dr. sc. Slaven Smojver, savjetnik u Direkciji supervizije informacijskih sustava Hrvatske narodne banke, Jurica Čular, stručni savjetnik u Zavodu za sigurnost informacijskih sustava, Ivica Ostojić, Tonimir Kišasondi i Bojan Ždrnja, stručnjaci za kibernetičku i računalnu sigurnost te Ivan Maglić, Gartnerov analitičar. Panel-raspravu otvorit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, a predavanja će održati i doc. dr. sc. Robert Kopal te dr. sc. Leo Mršić, direktor Algebra LAB-a. Sudjelovanje na ovoj konferenciji besplatno je, no obavezna je prethodna registracija na poveznici, gdje je moguće pronaći i više informacija o konferenciji.

U večernjim satima istoga dana Algebra održava i već tradicionalnu Noć hakiranja. Radi se o praktičnom natjecanju u etičnom hakiranju koje je prethodnih godina okupljalo ponajbolje hrvatske stručnjake za računalnu sigurnost, ali i studente te entuzijaste koje zanima ovo područje i koji se njime aktivno bave. Tijekom susreta hakeri rješavaju konkretne zadatke koje pripremaju stručnjaci za kibernetičku sigurnost Visokog učilišta Algebra, a s ciljem stavljanja naglaska na važnost sigurnosti računalnih sustava i pravovremeno pronalaženje i otklanjanje sigurnosnih propusta u njima.

Unazad nekoliko godina, od natjecatelja se tražilo poznavanje raznih aspekata sigurnosne problematike uključujući i tehnike kao što su SQL injection, steganografija, BoF, skeniranje ranjivosti, hakiranje i zaštita WiFi mreža, reverse engineering, zaštita od man in the middle napada, ranjivost BitLocker sigurnosne zaštite i još neke zanimljive sigurnosne teme s kojima se korisnici nesvjesno svakodnevno susreću.

Timovi na natjecanje moraju ponijeti svoja računala, kao i svu dodatnu opremu za koju smatraju da će im trebati, a prijave za Noć hakiranja obvezne su na stranicama Algebre.

FOTO: WIKIPEDIA