LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspostava regionalnog centra kompetentnosti

Turističko-ugostiteljskoj školi Split 74,3 milijuna kn za obrazovanje usklađeno s potrebama poslodavaca

Za uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva splitskoj školi dodjeljuje se 74,3 milijuna kuna. Njene će glavne aktivnosti biti usmjerene na obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje prema potrebama poslodavaca.

Za uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva splitskoj školi dodjeljuje se 74,3 milijuna kuna. Njene će glavne aktivnosti biti usmjerene na obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje prema potrebama poslodavaca.

Ministar turizma Gari Cappelli 16. lipnja potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Turističko-ugostiteljskom školom Split u ukupnom iznosu od 74,3 milijuna kuna. Projekt se 85% financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna. 

– Razvoj turizma temelji se na inovativnosti, kvaliteti i gostoljubivosti. Pri tome su ključan element ponajprije ljudi, oni koji pokreću turizam i stvaraju ideje. Obrazovanje temeljeno na kontinuiranom usavršavanju, razvijanju vještina i znanja uz vrhunske stručnjake i praktična iskustva, dugoročno je rješenje kojim osiguravamo budućnost našeg turizma. Hrvatski turizam usmjeren je prema svemu najboljem i upravo je to naša želja kroz ovaj projekt, stvoriti uvjete u kojem ćemo razvijati ljudske potencijale i poticati ih da budu najbolji u djelatnosti kojom se bave. Uz Split kao jednu od najperspektivnijih turističkih destinacija na Mediteranu, realizira se ukupno šest regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu diljem Hrvatske, a time je stvorena okosnica buduće snage hrvatskog turizma. – istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Za koncept regionalnih centara kompetentnosti osigurano je više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti: Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu provodit će projekt pod nazivom Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split.

– Njegove glavne aktivnosti bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. Tako će se aktivnosti projekta provoditi u partnerstvu s osnivačem Splitsko-dalmatinskom županijom, s uglednim hotelskim poslodavcima (Hotel Split d. d. i Grand Hotel Lav d. o. o.), sa županijskom gospodarskom komorom, s udrugom Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija te s tvrtkom H. L. DVORAC d. o. o. Također, kroz projekt osigurana je suradnja s obrazovnim ustanovama, i to s trima srednjim strukovnim školama turističkog i ugostiteljskog smjera iz područja županije i sa Sveučilištem u Splitu. – pojašnjavaju iz Ministarstva turizma.

U službenom priopćenju Ministarstva istaknuti su svi planovi za rad Centra; prenosimo ih u nastavku:

– Regionalni centar kompetentnosti u Splitu razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju hotelijersko-turistički tehničar kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja. Uz navedeno, razvijat će se također relevantni standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: voditelj (manager) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event manager, voditelj malog hotela i voditelj prijamnog odjela hotela (šef recepcije). S obzirom na obuhvat kvalifikacija, regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal ponajprije u segmentu hotelijerstva, ali i kroz obrazovne programe obrazovanja odraslih u segment gastronomije na području Dalmacije. Kao odgovor na promjenjive potrebe tržišta rada, dodatno su planirane neformalne edukacije.

Razvojem i provedbom programa redovitog srednjoškolskog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, nabavom opreme i inovativnih programa korištenja novih tehnologija u RCK-u Split osiguravaju se programski uvjeti rada, čime postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva. S ciljem unapređenja mobilnosti, jedan program cjelovite kvalifikacije na razini 5 prema HKO-u razvit će se kao međunarodni program na engleskom jeziku. Inovativan pristup osigurat će se uspostavom E-RCK-a temeljenog na softverskim rješenjima/modulima u područjima upravljanja, praćenja izvedbe prakse i izlaznih kompetencija, sustava praćenja karijera i kvalitete te izradom digitalnih obrazovnih sadržaja i virtualnih rješenja u nastavi.

 

Centar će kroz provedbu aktivnosti adresirati i problem manjkave motivacije mentora, tako što će osnovati akademiju za mentore te izraditi prijedlog za vrednovanje statusa mentora. Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo oni odgojno-obrazovni radnici uključeni ne samo u izvođenje suvremene nastave nego i svih onih koji su u tijeku, a čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj.

FOTO: MINISTARSTVO TURIZMA