LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popularizacija inovacija

Tribina povodom 100. međunarodnoga priznanja za inovacije sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište će tribinom zakazanom za 4. prosinca predstaviti inovacijski potencijal svojih sastavnica i to kako bi pokazao da dobra suradnja između fakulteta i gospodarske zajednice može rezultirati stvaranjem vrlo uspješnih proizvoda te uspješnih ostvarenja na međunarodnoj razini.

Sveučilište će tribinom zakazanom za 4. prosinca predstaviti inovacijski potencijal svojih sastavnica i to kako bi pokazao da dobra suradnja između fakulteta i gospodarske zajednice može rezultirati stvaranjem vrlo uspješnih proizvoda te uspješnih ostvarenja na međunarodnoj razini.

U utorak, 4. prosinca 2018, u 9:30 u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se tribina pod nazivom Inovacije, treća misija Sveučilišta. Zajednički je organiziraju Sveučilište, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Vijeće za tehnološki razvoj HAZU-a u partnerstvu s Udrugom inovatora Hrvatske, povodom osvajanja 100. priznanja za inovacije koje su sastavnicama dodijeljene na međunarodnim izložbama i sajmovima inovacija.

Tribina će započeti uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, nakon čega će uslijediti uvodna izlaganja. Bruno Radojica iz Sektora za inovacijsku politiku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održat će izlaganje pod nazivom Inovacije i gospodarski razvoj, a prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga govorit će o inovacijama na Sveučilištu u Zagrebu.

Potom će se predstaviti dvije inovacije Sveučilišta u Zagrebu koje su nedavno nagrađene u Las Vegasu. Riječ je o projektu RUCONBAR – apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke s recikliranom gumom Građevinskoga fakulteta, koji će predstaviti dekan prof. dr. sc. Stjepan Lakušić te o projektu Primjena RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova Fakulteta prometnih znanosti, koji će predstaviti dekan prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić. Uslijedit će rasprava sudionika.

Na ovaj način Sveučilište želi predstaviti inovacijski potencijal svojih sastavnica. Također, cilj je i pokazati da dobra suradnja između fakulteta i gospodarske zajednice može rezultirati stvaranjem vrlo uspješnih proizvoda te uspješnih ostvarenja na međunarodnoj razini. Ono potiče i druge zainteresirane da se uključe u partnerski odnos sa Sveučilištem u stvaranju inovativnih proizvoda. U tom smislu, tribina označava prigodu da se raspravi i o poboljšanju modela tih oblika međusobne suradnje.

Tribina Inovacije, treća misija Sveučilišta 24. je skup koji se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.
U njenu je okviru održan niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica radi poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

FOTO: IVAN PERKOV / STUDENTSKI.HR