LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita životinja

Traže se volonteri za pomoć psima

Pozivaju se volonteri koji će se priključiti radnoj akciji u čakovečkom skloništu te doprinijeti izgradnji novih dvorišta za pse i uređenju hangara za prihvat kujica sa štencima i bolesnih pasa.

Pozivaju se volonteri koji će se priključiti radnoj akciji u čakovečkom skloništu te doprinijeti izgradnji novih dvorišta za pse i uređenju hangara za prihvat kujica sa štencima i bolesnih pasa.

Iz azila Prijatelji Čakovec upućen je još jedan apel za pomoć u sklopu velike akcije kastracije. Naime, 28. i 29. srpnja nastavljaju se nove radne akcije u najvećem skloništu za životinje u Hrvatskoj.

– Barem 10 godina tuge, patnje, potrage za hranom, hladnih zima u kojima kosti bole od hladnoće. Nogice su iskrivljene, teško hoda, sad je toplo, ali zima će i brže nego se nadamo i ulica više definitivno nije za nju. Mirna je, tiha i samozatajna. Ima li netko za tu staru ispaćenu dušu? Kod mene više nema mjesta ni za iglu iako znam da ću sve učiniti da se više ne vrati tamo na ulicu. – objavila je o jedinoj kujici Aleksandra Hampamer, voditeljica spomenutog skloništa.

Razlog je tome akcija kastracije pasa u romskim naseljima Međimurske županije, koja se nastavlja u punom jeku, zbog čega se u čakovečkom skloništu nadaju da će se i na sljedeće akcije odazvati dovoljan broj volontera. Riječ je o projektu nacionalnih razmjera, a pokrenut je zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede kako bi se pomoglo velikom broju pasa, kao i stanovništvu romskih naselja.

Situacija je iznimno teška jer svakodnevno pristižu novi psi koje treba zbrinuti, izliječiti, kastrirati i udomiti. Stoga apel udruga za zaštitu životinja da se ne kupuju životinje, već da se udomljuju psi i mačke treba odzvoniti u ušima svih građana Hrvatske.

 – 3000 napuštenih pasa posljedica su neodgovornih skrbnika te bi iz ovoga svi gradovi i općine trebali izvući pouku i, uz izvršavanje potpune kontrole mikročipiranja pasa, uvesti i trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka uz evidentirane izuzetke. To je učinilo sad već preko 70 lokalnih zajednica u Hrvatskoj.

Upravo zato već ovu subotu i/ili nedjelju pozivamo sve zainteresirane na radnu akciju u skloništu u Čakovcu. Radne akcije će se nastaviti jer se moraju izgraditi nova dvorišta za pse i urediti hangar za prihvat kujica sa štencima i bolesnih pasa. Osim ovog vikenda, može se pomoći i tijekom tjedna. Cilj akcija je da se što prije proširi kapacitet skloništa za prihvat pasa iz romskih naselja. – dodaju pokretači akcije.

Pomoći se može i na razne druge načine, a najveća pomoć ipak je potrebna u oglašavanju i udomljavanju pasa. Više informacija i video snimljen tijekom zadnje akcije možete pogledati na službenoj stranici udruge Prijatelji životinja.  

Članak je objavljen u sklopu projekta Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće. Projekt provodi udruga Studentski informativni kutak, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: PINTEREST