LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uključivanje u svijet poduzetništva

Tim Crop Shepherd osvojio 15 tisuća kuna na Open Data Hackathonu

U konkurenciji od 38 natjecatelja raspoređenih u 15 timova tim Crop Shepherd, s projektom autonomnog robota za lasersko uništavanje korova na ekološkim poljoprivrednim površinama, pobjednik je Open Data Hackathona.

U konkurenciji od 38 natjecatelja raspoređenih u 15 timova tim Crop Shepherd, s projektom autonomnog robota za lasersko uništavanje korova na ekološkim poljoprivrednim površinama, pobjednik je Open Data Hackathona.

Održan je dvodnevni Open Data Hackathon u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije u okviru projekta ODEON (Open Data for European Open iNnovation), financiranog programom Interreg Mediterranean Europskog fonda za regionalni razvoj. HAMAG-BICRO osmislio je ovo natjecanje kako bi promovirao korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, što je ujedno okosnica projekta ODEON.

Prilikom proglašenja najboljih projektnih prijedloga Ante Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a, izjavio je:

– Odaziv na Open Data Hackathon projekta ODEON i kvaliteta prijavljenih projekata ukazuju na činjenicu da je u Hrvatskoj prepoznat potencijal otvorenih podataka i bezbrojne mogućnosti njihova korištenja. Drago nam je da smo projekte poduzetnika izvukli iz ladica i omogućili im njihovu doradu, nadamo se da će u kasnijoj fazi pronaći investitora i pretočiti ih u poslovnu aktivnost. HAMAG-BICRO već je 25 godina na usluzi poduzetnicima od početne ideje do faze nadogradnje i ozbiljnijeg poslovanja. Na ovaj način želimo pomoći onima koji žele postati poduzetnici jer smo uočili visok stupanj motiviranosti za uključivanje u svijet poduzetništva.

U nastavku donosimo popis 6 nagrađenih timova, odnosno projekata.
  1. mjesto – tim Crop Shepherd osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 15 000 kuna projektom autonomnog robota za lasersko uništavanje korova na ekološkim poljoprivrednim površinama.
  2. mjesto – tim Blank osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 5000 kuna projektom Touristco (AI chatbot) koji predstavlja turističkog asistenta i nudi personaliziranu zabavu za svaki uzrast.
  3. mjesto – tim Dissyo osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 2500 kuna projektnim rješenjem koje omogućuje sterilizaciju prostora i praćenje sigurnih prodajnih mjesta u gradu.
  4. mjesto – projekt Go Green or Go Home osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 1000 kuna aplikacijom za mapiranje divljih odlagališta otpada.
  5. mjesto – projekt Wingo osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 1000 kuna rješenjem pametnog namještaja (stol) za ugostiteljske objekte koji nudi mogućnost uštede energije.
  6. mjesto – Eye Hearing osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 1000 kuna aplikacijom za poboljšanje kvalitete života osobama s oštećenjem sluha.
Navedeni ostvaruju pravo na javno predstavljanje svojih projekata pred potencijalnim investitorima na konferenciji LEAP Summit koja se održava 1. i 2. listopada u Zagrebu. A svi timovi koji su sudjelovali u natjecanju ostvarili su novčanu nagradu od 1000 kuna za svoje uloženo vrijeme, znanje i trud. Sponzori su im, k tome, osigurali još čitav niz pogodnosti.

Nakon individualnog savjetovanja s mentorima i 24-satnog razvijanja projektnih prijedloga, natjecatelji su demonstrirali svoje projekte pred žirijem koji je odabrao najbolje. U Open Data Hackathonu sudjelovalo je ukupno 38 natjecatelja raspoređenih u 15 timova koji su radili na razvijanju inovativnih rješenja uz korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, posebno onih koji se objavljuju na nacionalnim/regionalnim portalima otvorenih podataka iz sljedeća četiri tematska područja: promet i mobilnost, zdravlje i kvaliteta života, okoliš i energija te pametni turizam.
FOTO: HAMAG-BICRO