LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ideje vrijedne širenja

TEDx Zagreb: „Ne postoji nedostatak novca, samo ideja“

Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je The Future Reimagined, a posjetitelji su imali priliku slušati o umjetnoj inteligenciji, predikciji zdravlja i mnoštvom drugih aktualnih tema.

Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je The Future Reimagined, a posjetitelji su imali priliku slušati o umjetnoj inteligenciji, predikciji zdravlja i mnoštvom drugih aktualnih tema.

TEDx događaji organiziraju se u više od 200 zemalja svijeta, a da je interes za ovakvim oblikom konferencije izuzetan – potvrđuju i stotine milijuna pregleda snimaka TED i TEDx govora na YouTube platformi.

Jedna takva konferencija održana je i u četvrtak, 16. studenog u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Zainteresirani posjetitelji napunili su dvoranu i pažljivo slušali 12 govornika iz područja umjetne inteligencije, arhitekture, predikcije zdravlja, krizne komunikacije i drugih.

Osim vrsnih govornika, posjetitelje je dočekala i raznolika gastronomska ponuda proizvođača Organica vita, Cockta, Joyful kitchen, Barcaffe, Red bull i drugih.
 

Ipak, najvažniji dio tog popodneva bili su govornici, a prvi od njih bio je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan koji je govorio o kriznim komunikacijama, uz što je publici kroz primjere iz svakodnevnog života približio promjene u komuniciranju koje se očekuju u budućnosti.

Zatim je miris virtualnog kruha pripremio publiku za idućeg govornika Karla Vulina koji je posjetiteljima predstavio priču o kruhu – od vrha do dna i natrag. Povijesni razvoj pripreme kruha od njegovih početaka pa do danas ispričao je na slikovit način, a zaključak je bio da je povratak na tradicionalan način pripreme itekako poželjan.
 


VEZANO: Bliži se novo izdanje poznate TEDxZagreb konferencije, a donosi temu – „The Future Reimagined“


 

Stručnjakinja za etičnost u umjetnoj inteligenciji, Anna Danés, savjetovala je publiku o odgovornom korištenju umjetne inteligencije uz napomenu kako se zaštiti od potencijalnih prijetnji.
„Naša dužnost je zaštititi se“, poručila je posjetiteljima i nadodala da je potrebno propitkivati sustave zbog rapidne brzine kojom se tehnologija mijenja.

Doktorica molekularne biologije Marina Martinić Kavur govorila je o predviđanju biološke dobi i svom putovanju prema unaprjeđenju zdravlja. Iako je stručna u tom području, njen put nije bio lagan, ali je ostala ustrajna.
 
„Neuspjeh je ključan korak na putu do saznavanja što je uistinu važno.“ – istaknula je u svom govoru.

Nakon njenog govora, uslijedio je nastup mlade glazbenice Lare Demain koja je uz pratnju Luke Brneka na gitari, izvela tri autorske pjesme. Nakon uživanja u glazbi, posjetitelji su mogli isprobati raznoliku ponudu zdrave hrane.

FOTO: Studentski.hr/ Ana Kolinger
 
Nakon kratke pauze, Arlen Stawasz iz istaknute arhitektonske kuće Gensler, preuzeo je pozornicu te donio ideje i promišljanja o budućnosti arhitekture, uz zanimljivu poruku.
 
,,Ne postoji nedostatak novca, samo ideja", rekao je.

Zatim je stručnjak za psihologiju rada, Zvonimir Galić, govorio o trenutnoj situaciji s radnim mjestima u hrvatskoj u usporedbi s drugim državama. Objasnio je kako bi mogla izgledati budućnost radnih mjesta te kako će o poslu razmišljati buduće generacije zaposlenika.
A o tome kako uvježbati um pobjednika, govorila je psihologinja i mentalna trenerica Ana Čerenšek. S publikom je podijelila dugogodišnje iskustvo u mentalnoj pripremi sportaša i savjetovala ih kako misliti kao pobjednik.
A kako bi izvježbati ne samo um, nego i tijelo, ispričao je Mario Valentić, osobni trener i stručnjak za kondicijsku pripremu sportaša. Savjetovao je publiku kako se treba kretati ako provode dane sjedeći u uredu.
Publika je odmah primijenila njegov savjet i odšetala na kratku pauzu, gdje je ponovno imala priliku uživati u kavi, zdravim pićima i gastronomskoj ponudi.

FOTO: Studentski.hr/ Ana Kolinger

Treći i posljednji blok govornika predvodio je doktor kaznenopravnih znanosti i kriminologije, Josip Pavliček, koji je posjetitelje uveo u načela otkrivanja laži u razgovoru.
Pozornicu je prepustio prodajnoj stručnjakinji Ani Brajković koja je predočila publici kako će izgledati prodaja i kupovina u budućnosti te kakva je perspektiva međuljudske komunikacije u prodaji.
Zatim je fizičar Davor Horvatić posjetiteljima otkrio drugu stranu fizike i pokazao im da ona nije samo za znanstvenike. Načela fizike koriste se i u brojnim društvenim zbivanjima, a na ljudima je da nauče vladati njima.
Posljednji govornik bio je istaknuti putnik, pisac i fotograf Davor Rostuhar, a publici je približio važnosti razumijevanja života lovaca sakupljača s ciljem boljeg razumijevanja budućnosti suvremene ljudske vrste.
Posjetitelji su s ove konferencije otišli sa širim vidicima i proširenim znanjem nizu područja s kojima su ih upoznali vješti govornici.