LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura

Talentirana maturantica zbog potpisa na eseju mora pauzirati godinu

Maturantica tvrdi da se greškom potpisala na esej unatoč tome što u Pravilniku stoji da je potpisivanje na ispit zabranjeno. Zbog toga joj je NCVVO poništio ispit.

Maturantica tvrdi da se greškom potpisala na esej unatoč tome što u Pravilniku stoji da je potpisivanje na ispit zabranjeno. Zbog toga joj je NCVVO poništio ispit.

Lauri Mikić, maturantici iz Zagreba, poništen je državni ispit na maturi iz Hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom. Naime, ispit iz Hrvatskog jezika sastoji se od dva dijela, a Mikić se greškom potpisala na esej. Ipak, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odlučio joj je poništiti cjelokupni ispit. Konkretno, NCVVO je donio odluku da je Mikić potpisom na esej pokazala nedopušteno ponašanje učenice te je – diskvalificirana, doznaje Index.

Mikić je, prenosi Index, prošla drugi dio Hrvatskog jezika, no zbog potpisa na esej poništen joj je cjelokupan ispit iz Hrvatskog jezika bez prava na žalbu ili prigovor.

Inače, riječ je o talentiranoj maturantici koja je položila prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer klavir, i to s vrlo visokim plasmanom na ljestvici kandidata. No sada se čini da je izgledan upis na traženu Muzičku akademiju jako daleko.

Prema NCVVO-ovu Pravilniku iz 2019. godine, nije prihvatljivo da se narušava tajnost ispitnog materijala pisanjem imena i prezimena na državnoj maturi te su najavili da će takav ispit biti poništen. 

Laura Mikić, međutim, ističe da se potpisala slučajno. Naime, prethodno je položila Matematiku i Engleski jezik, a prije polaganja Hrvatskog jezika položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer klavir. Dan ranije, prije pisanja spornog eseja, Mikić je položila ispit iz Hrvatskog jezika, odnosno imala je dovoljno bodova za prolaz.

– Slučajno sam uslijed velike doze stresa i umora potpisala esej na Hrvatskom jeziku jer sam tih istih dana, kada se polagala državna matura, polagala i prijemni ispit na Muzičkoj akademiji koji sam položila s izvrsnim rezultatom. Dalje je samo pakao nepravde koji ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju. – rekla je Laura za Index dodajući da proživljava najgore dane u svojih osamnaest godina života.

Jednako očajna je njena majka Sandra, koja je za Index opisala trenutak kada su saznali da im je kći – diskvalificirana.  

– Samo smo čekali još rezultate državne mature kako bismo zapravo proslavili krunu dugogodišnjeg glazbenog obrazovanja naše kćerke upisom na Muzičku akademiju. No ulaskom u aplikaciju Postani student svojim očima nismo mogli vjerovati što vidimo – 'diskvalifikacija iz Hrvatskog jezika'. Zašto!? Stiže mail iz NCVVO-a da se kćerka potpisala na esej iz Hrvatskog jezika. Pokušavamo uložiti prigovor u zakonskom roku od 11. do 13. 7. u kojem želimo objasniti istinu i samo istinu, a to je da navedeno nije napravila s predumišljajem, već slučajno uslijed izloženosti velikom stresu tih dana zbog zahtjevnog prijemnog ispita i priprema za maturu. – prepričava Sandra Mikić za Index

Kako su rekle, bile su dodatno šokirane kada su shvatile da se na rješenje ne mogu ni žaliti ni uputiti prigovor. Ubrzo su saznale da Pravilnik o polaganju državne mature kaže kako ravnatelj Centra donosi odluku o poništenju ispita ili dijela ispita i da je ta odluka konačna. Bez prava žalbe ili prigovora.

– Apsurdno da je konačna, ali prihvaćam i to. Ipak, ne mogu prihvatiti da je taj isti ravnatelj donio tako drastičnu, nesvrsishodnu Odluku kojom bez detaljnog i suvislog obrazloženja poništava mojoj kćeri cijeli ispit Hrvatskog jezika koji se pisao dva dana, mada se slučajno potpisala u danu kada se pisao esej i ravnatelj je mogao primijeniti po Pravilniku blažu mjeru, tj. poništiti samo esej. – govori za Index Sandra Mikić.

U ovoj školskoj godini, naime, esej nije eliminacijski, a bodovima koje je njena kći iz Hrvatskog jezika ostvarila u prvom danu ispita (književnost i jezik), a koji nije potpisala, ostvaruje pravo prolaska ispita iz Hrvatskog jezika na ljetnom roku državne mature.  

Laura dodaje kako proživljava najgore dane te da se osjeća nemoćno pred hrvatskom birokracijom koja je stala ispred njene budućnosti.

– Ovih dana sam usahnula, izgubila sam svoj put u muzičkom obrazovanju koji sam vrijedno gradila godinama, izgubila sam i put vjere da me netko hoće čuti, da netko hoće uopće pročitati moj prigovor. – kaže Laura koja je ovih dana dobila poziv na jesenski rok državne mature.

Prema aktualnom Pravilniku o polaganju državne mature, članak 31 definira nedozvoljena ponašanja učenika, a stavak 1 u dijelu 2 i 6 definira upisivanje neprimjerenih znakova ili neprimjerenih sadržaja u ispitni test, kao i narušavanje tajnosti identiteta pristupnika potpisivanjem punim imenom i prezimenom. 

Tim istim pravilnikom definirano je da kada se utvrdi nedozvoljeno ponašanje iz točke 2. i 6. nakon polaganja ispita i tijekom ocjenjivanja ispita, onda se poništava ispit ili dio ispita. U ovom slučaju NCVVO-a odlučio se na drastičnu kaznu poništavanja cijelog ispita iako je esej bio odvojen od drugog dijela ispita Hrvatskog jezika. 

NCVVO je objasnio za Index zašto je Lauri poništio cijeli ispit iz Hrvatskog jezika ako je potpisala esej.

– Pravilnik o polaganju državne mature zbog konkretnog nedozvoljenog ponašanja učenika predviđa mjeru 'poništenje ispita ili dijela ispita', međutim u ispitima onih predmeta koji se sastoje od dvije ili više cjelina, poništenjem jednog dijela ispita poništava se cijeli ispit jer isto utječe na valjanost ispita kao cjeline jer su svi dijelovi neodvojivo povezani. Dakle, kod poništenja smatra se da učenik nije ni pristupio ispitu bez obzira na to od koliko se cjelina ispit sastoji, što je potpuno druga situacija od one kad je učenik pristupio npr. eseju i nije ostvario niti jedan bod. – stoji u odgovoru NCVVO-a.

Za Index su potvrdili i da se na njihovu odluku o diskvalifikaciji ne može uložiti prigovor ili žalba. Ove godine 1200 učenika predalo je prazan list eseja, no 625 učenika, unatoč nula bodova u tom dijelu ispita, položilo je Hrvatski jezik. Iz NCVVO-a najavili su promjenu za sljedeću godinu prema kojoj neće više biti moguće položiti Hrvatski jezik ako na eseju učenik ima nula bodova.

FOTO: STUDENTSKI.HR