LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVE POČINJE IZ ŠKOLSKIH KLUPA

Svjetski dan učitelja: Izdvojili smo 5 razloga zbog kojih su nam učitelji toliko bitni

Ako se pitate kako to učitelji sve pomažu našem razvoju – u nastavku donosimo 5 razloga zašto su nam učitelji toliko bitni

Ako se pitate kako to učitelji sve pomažu našem razvoju – u nastavku donosimo 5 razloga zašto su nam učitelji toliko bitni

Danas je Svjetski dan učitelja! Da će se obilježavati svake godine 5. listopada odlučio je UNESCO još 1994. godine, a cilj obilježavanja Dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Učitelji su bitna spona između nas i našeg osobnog i budućeg profesionalnog razvoja, neke stvari smo počeli razvijati upravo u školskim klupama, a ako se pitate kako to učitelji sve pomažu našem razvoju – u nastavku donosimo 5 razloga zašto su nam učitelji toliko bitni.

Potiču znatiželju i motivaciju

Učitelji mogu imati ključan utjecaj na djetetova buduća obrazovna i profesionalna nastojanja. Poticanje znatiželje je važno jer je ona snažan motivator u jačanju djetetove motivacije i uključenosti u obrazovanje, ali i svijet oko nas. Bez predanih učitelja, prosperitet i uspjeh mogli bi biti samo aspiracijski ideali. Učitelji imaju značajan utjecaj na postignuća mnogih ljudi, a u stvarnosti imaju i neočekivane učinke na živote učenika.

Podučavaju timskom radu

Pomažu učenicima da se razviju u neovisne, odgovorne i pametne ljude pune poštovanja prema drugima. Ne samo da posvećuju sate podučavanju, već također pomažu učenicima razumjeti važnost rada u grupi, pritom stavljajući fokus na prihvaćanje drugoga, njegovih ideja, karaktera i različitosti. Sve ono što će mnogima od nas zatrebati i u budućnosti.

Unaprjeđuju naše sposobnosti

Učitelji su dovoljno strpljivi da procijene i daju smjernice za unaprjeđenje vaših sposobnosti. Oni su tu da vas podrže u ostvarivanju vašeg punog potencijala te paze na vaše talente uz svoje druge dužnosti nastavnika. Ponekad nismo svjesni svojih prirodnih talenata ili područja snage, ali učitelji su nerijetko prvi koji prepoznaju vaše potencijale i potiču na njihov razvoj.

Daju pozitivan primjer

Djeca uče na primjeru od ljudi oko sebe, a ako imaju pozitivne uzore rano u životu, vjerojatnije je da će oponašati dobra ponašanja koja opažaju. Držeći se visokih standarda ponašanja, učitelji pozitivno utječu na živote svojih učenika. Oni to čine tako što se prema drugima odnose ljubazno, pošteno, suosjećajno i obzirno.

Uče nas važnosti rada na sebi

Čak i kad ne uspijemo, učitelji nas motiviraju da pokušamo ponovno i da radimo više. Uče nas da je ulaganje napora, uvijek iznova, važno čak i ako ne dobijemo željene rezultate iz prve ruke. Pokušavaju razumjeti prepreke koje nas sprječavaju u uspjehu i pomažu nam da ih prevladamo.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA