LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspjeh najbolje obrovačke srednjoškolke

Svi pričaju o učenici koja je materinski srpski uspjela zamijeniti hrvatskim

– To je fascinantno kako je ona uspjela svladati hrvatski. Sad ide i na natjecanje. – rekla je razrednica Tee Lončar.

– To je fascinantno kako je ona uspjela svladati hrvatski. Sad ide i na natjecanje. – rekla je razrednica Tee Lončar.

Tea Lončar, 17-godišnja učenica iz Karina koja se s obitelji u Hrvatsku doselila iz Srbije privukla je pažnju mnogih. Za nju se čulo i u Srbiji, BiH i ostatku susjednih država zbog HRT-ova priloga u kojemu joj se dive jer je materinski srpski jezik zamijenila hrvatskim i jer već tri godine ide na natjecanja iz hrvatskog jezika.

Pred najboljom učenicom obrovačke srednje škole novinar Edi Škovrlj bio je izrazito oprezan kako ne bi pogriješio pri govoru. Njegovo oduševljenje njome dijeli i razrednica Ivana Šegarić:
– To je fascinantno kako je ona uspjela svladati hrvatski. Sad ide i na natjecanje. – rekla je Šegarić.
Ovladavanje hrvatskim, nastavlja HRT, nije došlo preko noći. Učenici Tei trebalo je neko vrijeme da svlada nešto što, kako govori Škovrlj, ponekad ne mogu ni vrsni jezikoslovci. Evo koja ju je riječ na početku najviše mučila:
– To je bila riječ nevjerojatno. U srpskom se kaže verovatno i onda mi je to s tim j bilo teško. – naglasila je Tea.
Podijelila je i koje riječi najviše nasmiju njezine prijatelje kada im se obraća na kruševačkom dijalektu:
– Čarapa, papuča, subota, nedelja, stolica, haljina, to su neke riječi na koje ljudi popadaju od smijeha. – kazala je Tea za HRT.
Tein trud i rad neosporni su – naime, živi s obitelji od 3500 kuna prihoda, od čega je 500 kuna njezina stipendija iz Srbije, no to je ne sprječava da bude najbolja. Do škole i natrag putuje oko 30 kilometara, a u svojem selu s obitelji živi potpuno izolirano.

Iako je prilog izazvao nevjericu, pa su tako komentatori u nekim srpskim medijima ironično zahvaljivali HRT-u na titlovima, fokus je trebao biti na učenici koja je odlučila postati uspješna bez obzira na sve:
– Imam krajnju ambiciju da budem uspješna, ali još ne znam u čemu. Možda matematici, nekom jeziku, uglavnom, trudit ću se maksimalno. – zaključila je Tea za HRT.
FOTO: UNSPLASH