LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javni prijevoz

Sutra se otvara zagrebačka žičara, poznata i cijena karte

Najniža će cijena biti onima koji imaju mjesečni i godišnji pokaz ZET-a jer je žičara dio gradskog javnog prijevoza.

Najniža će cijena biti onima koji imaju mjesečni i godišnji pokaz ZET-a jer je žičara dio gradskog javnog prijevoza.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je na redovitoj konferenciji za medije govorio o zagrebačkoj žičari i o cijeni karte, prenosi HRT. Žičara se svečano otvara sutra, 23. 2. u podne, a od četvrtka će biti otvorena i za građane. 

Ukupna cijena žičare je, naglasio je Tomašević, 537 milijuna kuna, a sve troškove nemoguće je podmiriti iz prodaje karata. 

– Kapitalni troškovi bit će pokriveni iz proračuna, od strane građana kroz poreze i prireze koji se uplaćuju, a nešto manje kroz cijenu karte, parkirne karte i najma poslovnih prostora. ZET će kredit vraćati dvanaest godina, a još 47 milijuna ići će iz proračuna – poručio je zagrebački gradonačelnik.

U jednom smjeru za odrasle osobe bit će 30 kuna, a pedeset kuna za povratnu kartu, za mlade i starije od 65 godina bit će dvadeset kuna u jednom smjeru, odnosno povratna karta bit će 30 kuna, a za djecu do 15 godina i za one osobe koji imaju besplatan pokaz žičara će biti besplatna.

– Nakon promotivnog razdoblja bit će kratak prekid, od desetak dana, kada će se obaviti dodatni radovi na smanjenju buke – istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Nakon tog razdoblja, cijene karata će rasti. Najniža će cijena biti onima koji imaju mjesečni i godišnji pokaz ZET-a jer je dio gradskog javnog prijevoza. Za njih će cijene biti iste kao u promotivnom razdoblju.

U drugu kategoriju spadaju svi Zagrepčani jer otplaćuju žičaru. Za njih će cijena biti 40 kuna u jednom smjeru, a povratna karta će biti 70 kuna. Za mlade od 15 godina, pa sve do 24 godine i starije od 65 godina vožnja žičarom stajat će 25 kuna u jednom smjeru, a povratna karta iznosit će 40 kuna. Vožnja žičarom ostat će besplatna za svu djecu mlađu od 15 godina, koja su iz grada Zagreba i za sve osobe s invaliditetom. 

Punu će cijenu plaćati treća kategorija, oni koji nisu iz Zagreba i plaćat će 75 kuna za jedan smjer i 125 kuna povratnu kartu, a za mlađe i starije od 65 godina 50 kuna, dok će djeca i invalidi plaćati 20 kuna za jedan smjer i 30 kuna za povratnu kartu.

– Stvarno smo se trudili da te cijene budu što povoljnije – zaključio je gradonačelnik Tomašević. 

FOTO: PIXABAY