LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival u Rovinju

Superheroina, kiborg-umjetnica i najveći prankster današnjice čekaju vas na Danima komunikacija

U Rovinju nas čeka još dvoje fascinantnih predavača – novinar i prankster koji je svojim smicalicama uspio zavarati TripAdvisor i poznati Paris Fashion Week te aktivistica i prva kiborg-umjetnica.

U Rovinju nas čeka još dvoje fascinantnih predavača – novinar i prankster koji je svojim smicalicama uspio zavarati TripAdvisor i poznati Paris Fashion Week te aktivistica i prva kiborg-umjetnica.

Prvih dana proljeća hrvatska industrija tržišnih komunikacija seli se u Rovinj na Dane komunikacija. Nakon velike najave najveće zvijezde Sir Martina Sorrella na festival dolazi još dvoje jedinstvenih predavača – najpoznatiji prankster Oobah Butler i prva kiborg-umjetnica i aktivistica na svijetu Moon Ribas.

– Ono što je Banksy za modernu umjetnost, to je, prema poznatom BBC-u, Oobah Butler za današnje novinarstvo. – izjavila je Dunja Ivana Ballon, direktorica programa festivala.

Dodala je:

– On je najpoznatiji prankster današnjice i uspješan novinar kojeg želimo na Danima komunikacija. Ispituje, ali ujedno i pomiče granice. Svojim pothvatima uspio je zavarati pola svijeta i prikupiti milijunsku publiku; njegov restoran The Shed bio je najugledniji restoran na TripAdvisoru – sve dok se nije otkrilo da on zapravo ne postoji.

Foto: Komunikacijski laboratorij

Ljudi generalno vole primati nagrade za svoj rad i trud, ali i ovdje se Butler pokazao unikatnim. Nagradu časopisa The Drum Content Creator of the Year for Online Media preuzeo je ni više ni manje nego njegov dvojnik. A da je zavaravanje javnosti postala njegova specijalnost, pokazao je i kada je lansirao lažni premium brend traperica Georgio Peviani s kojim je došao sve do Paris Fashion Weeka. Njegova tri kratka filma o ovim ekscentričnim pothvatima na VICE-u su pogledana više od 130 milijuna puta, a ako sve to zvuči previše čudno da bi bilo istinito, to je zato što je Butler to tako i osmislio. Ovaj je prankster odnedavno i autor knjige slikovitog naziva How I Bulls*hited my Way To Number 1, a na pitanje zašto radi to što radi – odgovorio je:

– Oduvijek želim činiti neočekivano, unositi kaos u staloženu atmosferu i prelaziti granice apsurda.

 A hoće li nas u Rovinju iznenaditi ili možda šokirati, morat ćete otkriti sami.

Dok je Oobah Butler pomicao granice tradicionalnog novinarstva, svijet je brzinom munje dobio svoju prvu superheroinu – Moon Ribas. Ova španjolska kiborg-umjetnica i aktivistica postala je svjetski poznata zbog svoje jedinstvene supermoći – ona, naime, uz pomoć ugrađenog online seizmičkog senzora u stvarnom vremenu može doživjeti vibracije i potrese koji se odvijaju bilo gdje na planetu.

Foto: Lars Norgaard

Ona ohrabruje umjetnike diljem svijeta da pomoću tehnologije unaprijede svoj kreativni rad i otkriju nove načine izražavanja i komuniciranja svojih osjećaja. Na Danima komunikacija, kroz razgovor s Davorom Bruketom, saznat ćemo kako ona koristi tehnologiju u svrhu kreativnosti i umjetnosti te što savjetuje kolegama umjetnicima.

Davor Bruketa ususret spomenutom razgovoru izjavio je:

– Gledajući u Moon Ribas gledamo u budućnost. Vrlo je vjerojatno da ćemo na neki način doživjeti značajniju integraciju tehnologije u vlastita tijela. Postoji puno skepse u vezi toga, ali to je evolucijska prilika da zaista postanemo novi oblik života.

FOTO: PIXSELL