LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stručna konferencija

Sudionici Dana e-infrastrukture – Srce DEI 2019 sudjeluju u oblikovanju budućnosti znanosti i visokog obrazovanja

– Uz upoznavanje s aktivnostima na projektima HR-ZOO i CroRIS sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata, koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. – istaknuo je zamjenik ravnatelja Srca.

– Uz upoznavanje s aktivnostima na projektima HR-ZOO i CroRIS sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata, koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. – istaknuo je zamjenik ravnatelja Srca.

Sveučilišni računski centar (Srce) 1. i 2. travnja 2019. organizira stručnu konferenciju pod nazivom Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2019. S ciljem isticanja važnosti daljnjeg dijaloga, njena je glavna tema sažeta u tri pojma: povezivanje, komunikacija i suradnja.

Ovogodišnja je konferencija i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO te je posvećena predstavljanju ciljeva i rezultata projekta i plana aktivnosti u njegovoj provedbi. Projekt će predstaviti Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i njegov voditelj, a otvaranje konferencije uključivat će i prezentacije triju mladih istaknutih hrvatskih znanstvenika – doc. dr. sc. Rose Karlić s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Jana Šnajdera s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Vibora Jelića s Instituta Ruđer Bošković. Oni će iz svog područja znanstvenoga rada predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je znanstveno područje doživjelo u modernom, digitalnom vremenu. O stanju i perspektivama europske digitalne infrastrukture za otvorenu znanost govorit će predstavnik Europske komisije Jean-Cloude Burgelman.

– Na konferenciji će se detaljnije predstaviti još jedna značajna aktivnost koju vodi Srce – Izgradnja informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje (ZTP), strateškog projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kroz predavanja i rasprave predstavit će se stanje na projektu i prezentirati idejno i izvedbeno rješenje. – rekao je dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca, naglasio je: 

– Uz upoznavanje s aktivnostima na projektima HR-ZOO i CroRIS sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata, koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora konferencije, istaknula je:

– Osim predavanja i rasprava po sekcijama u programu će se naći čak 16 radionica koje će, vjerujemo, biti poligon za razmjenu znanja i stjecanje novih praktičnih vještina. 

Drugog dana konferencije pozvano predavanje o potrebama istraživačkih zajednica vezanih uz sustave elektroničkih identiteta održat će predavačica iz Švicarske – Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Detaljan program i dodatne informacije dostupni su na poveznici

FOTO: SRCE