LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademija dramske umjetnosti

Studij snimanja promijenio je ukupnu sliku jedne profesije; sada obilježava 50. obljetnicu

Studij koji je profesor Tanhofer razvijao zasigurno je oplemenio sliku hrvatske kinematografije i televizije. Svoju će 50. obljetnicu proslaviti svečanošću u čijem će se sklopu održati promocija monografije „50 godina Studija snimanja 1969. – 2019.” i otvorenje izložbe „50 godina Studija snimanja”.

Studij koji je profesor Tanhofer razvijao zasigurno je oplemenio sliku hrvatske kinematografije i televizije. Svoju će 50. obljetnicu proslaviti svečanošću u čijem će se sklopu održati promocija monografije „50 godina Studija snimanja 1969. – 2019.” i otvorenje izložbe „50 godina Studija snimanja”.

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu obilježit će 50. obljetnicu Studija snimanja. Svečanost je zakazana za petak, 29. studenog 2019.

Započet će u 17 sati na pozornici Akademije na Trgu Republike Hrvatske 5 uz prigodni program i promociju monografije 50 godina Studija snimanja 1969. – 2019., čiji je urednik profesor Silvestar Kolbas. Monografija tekstovima prof. dr. art. Enesa Midžića i ostalih nastavnika Odsjeka detaljno predstavlja povijest i razvoj ove značajne filmske profesije i akademskog studija koji je 1969. godine utemeljio vrsni snimatelj i profesor Nikola Tanhofer.

Studij snimanja bitno je i naglo promijenio ukupnu sliku jedne profesije, a i umjetničkog i stručnog područja na kojem djeluje. Generacije akademskih snimatelja školovanih na Akademiji dramske umjetnosti donijeli su svježu energiju, znanje i ideje potrebne u trenutku u kojem hrvatska kinematografija i rastući medij televizije nisu više mogli crpiti svoju inspiraciju i snagu u sporadičnom regrutiranju i samoobrazovanju filmskih i televizijskih snimatelja. Studij koji je profesor Tanhofer razvijao zasigurno je oplemenio sliku hrvatske kinematografije i televizije.

Nikola Tanhofer na nastavi; foto: Branko Knez

Danas se Studij snimanja odvija na dvjema razinama koje podrazumijevaju trogodišnji preddiplomski studij te dvogodišnji diplomski studij. Diplomski studij čine tri usmjerenja: Filmsko snimanje i videosnimanje, Fotografija te Oblikovanje svjetla. Temelj studija čini praktični umjetnički rad u kojem se primjenjuje usvojeno filmsko teorijsko znanje i stječe iskustvo u kreativnoj uporabi tehnike i tehnologije.

Svečanost će se nastaviti u 19 sati uz otvaranje izložbe pod nazivom 50 godina Studija snimanja u ADU Galeriji f8 (Trg Republike Hrvatske 8). Izložba će predstaviti fotografije iz akademskih filmova koje su snimali studenti prve generacije studija snimanja, a čiji je kustos povjesničar umjetnosti prof. Želimir Koščević. Ondje će se također moći pogledati pedesetak kratkih studentskih filmova te dokumentarne fotografije koje prikazuju povijest studija od 1969. godine do danas.

Izložba ostaje otvorena do 13. prosinca. Radno je vrijeme ADU Galerije f8 radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

Partner obljetnice jest Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

FOTO: ADU