LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje predsjedničkih kandidata

Studentski dani predsjedničkih kandidata: nakon jezika i prava, oboje se posvetili diplomaciji

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, istražili smo što su studirali Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović te koje su im teme osigurale akademske titule.

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, istražili smo što su studirali Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović te koje su im teme osigurale akademske titule.

Već su neko vrijeme u centru medijskog zanimanja kandidati za predsjednika Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović. Oni će se za radno mjesto na Pantovčaku boriti 5. siječnja 2020. godine, a mi smo prije toga odlučili istražiti kako su i na kojim institucijama provodili svoje studentske dane.

Aktualna predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović, gimnaziju je pohađala u Rijeci, a može se reći da je vrlo mlada započela diplomatsku karijeru jer je srednju školu završila u SAD-u. Naime, maturirala je u Los Alamosu u saveznoj državi New Mexico. Dolazi, potom, na Filozofski fakultet u Zagrebu na kojem je 1993. diplomirala engleski i španjolski jezik i književnost, a tema njezina diplomskog rada medijima je za sada nepoznata. 

Nakon što se bavila jezicima, Grabar-Kitarović se okrenula diplomaciji. U Beču je 2000. godine završila Diplomatsku akademiju te postdiplomski studij međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Taj je stupanj obrazovanja okrunila temom o odnosima između SAD-a i Rusije za vrijeme američkog predsjednika Ronalda Reagana. Osvaja potom Fulbrightovu stipendiju te boravi na Sveučilištu George Washington gdje je istraživala pitanja iz područja međunarodnih odnosa i sigurnosne politike.

Zadnja etapa formalnog obrazovanja četvrte hrvatske predsjednice započela je 2015. godine kada je upisala doktorski studij međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i tako ponovno napunila medijske stupce i potaknula niz humorističnih internetskih objava na račun predsjednice studentice.

Izazivač aktualne predsjednice, Zoran Milanović, većinu je obrazovanja proveo u glavnom gradu. Nakon što je završio srednju školu Centar za upravu i pravosuđe (današnju Prvu gimnaziju u Zagrebu), upisao je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i završio ga s izvrsnim rezultatima. Sudjelovao je na studentskom natjecanju iz međunarodnog javnog prava Telders u Haagu, a za diplomski rad, kojemu je tema bila fiktivni slučaj na Međunarodnom sudu pravde, nagrađen je Rektorovom nagradom.

Milanović je također nastavio formalno obrazovanje. Prvo na Flamanskom sveučilištu u Belgiji na kojemu je magistrirao pravo, a nakon toga u Bruxellesu gdje je završio postdiplomski studij europskog i komparativnog prava. Poput Grabar-Kitarović i on se bavi diplomacijom te je predsjednik Diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. 

Nema sumnje da su predsjednički kandidati dobro akademski potkovani. Pitanje je koliko će i kako svoja znanja koristiti u narednih pet godina, koliko će biti prva osoba države.

FOTO: PINTEREST