LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
WorldSkills Croatia 2024.

Strukovnjaci pokazali mladima više o svojoj struci i potaknuli ih na upis strukovnih zanimanja

Zagrebački velesajam prošli tjedan je ugostio trodnevno natjecanje WorldSkills Croatia, gdje su se učenici strukovnih škola natjecali u čak 42 discipline. Uzbudljivi događaj privukao je tisuće posjetitelja i pružio priliku mladima da pokažu svoje vještine i steknu nova iskustva.

Zagrebački velesajam prošli tjedan je ugostio trodnevno natjecanje WorldSkills Croatia, gdje su se učenici strukovnih škola natjecali u čak 42 discipline. Uzbudljivi događaj privukao je tisuće posjetitelja i pružio priliku mladima da pokažu svoje vještine i steknu nova iskustva.

Prošli tjedan završilo se trodnevno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia. Natjecanje, koje je po peti puta organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), predstavlja priliku strukovnim školama i njihovim učenicima za iskažu svoju izvornost i promoviraju strukovno obrazovanje.

Ove godine na događaju se natjecalo 373 učenika strukovnih škola i više od 50 učenika sudionika smotri. Njih je pratilo više od 400 nastavnika i mentora, kažu nam iz ASOO. Također, kroz tri dana događaj je obišlo oko 10 000 posjetitelja, a za osnovnoškolce iz više od 150 osnovnih škola su bila osigurana i 82 autobusa.

Nino Buić, iz ASOO, kaže kako su izuzetno zadovoljni ovogodišnjim natjecanjem i cijelom organizacijom. 
 

„Riječ je logistički i tehnički iznimno složenoj organizaciji. U šest paviljona Zagrebačkog velesajma na više od 14.000 m2 imali smo 42 discipline. Svaku od tih disciplina vodila je jedna strukovna škola iz cijele RH ili partner, a uz to smo imali čitav niz dodatnih interaktivnih aktivnosti, radionica, simulacija, demonstracija, predavanja, itd“, objasnio je.


Uz samo natjecanje za posjetitelje je osiguran i čitav niz događanja gdje ih se poticalo da urone u svijet strukovnih vještina kroz aktivnost Isprobaj svoju vještinu. Posjetitelji su mogu sudjelovati u praktičnim i interaktivnim radionicama, simulatorima, te se upoznati s digitalnom tehnologijom. A oko 1 000 učenika sudjelovalo je i u radionicama profesionalne orijentacije koju su vodili iskusni psiholozi, te je potom organizirano i predavanje HZZ-a o odabiru karijere, kažu iz ASOO.

Hrvatski srednjoškolci osvojili brončane medalje na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Kazahstanu


Posebno je ove godine odvojen i prostor gdje su se, u TEDTalk stilu, održavala dinamična predavanja o razvoju, inovacijama, obrazovanju, cjeloživotnom učenju, tehnologiji i inovativnim projektima.
 

Iskustva učenika: „Atmosfera je super“


S WorldSkills-om su bili zadovoljni i sami srednjoškolci. Niki Modesti Šapini, učenici drugog razreda Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb, ovo je bio prvi put da volontira na WorldSkills. Došla je, kako kaže, da bi pokazala mladima nešto više o svojoj struci frizera, i potakla one koji možda još nisu sigurni u koju srednju školu žele ići, da isprobaju nešto što im se može svidjeti.
 

„Atmosfera je jako živahna, ima ljudi, svi su voljni isprobati. Uglavnom svima dobro ide, imaju dobre ideje, ima smijeha stvarno je ugodna atmosfera“, kaže Nika.


Također, spominje kako je oduvijek znala da će ići u neku strukovnu školu jer je oduvijek voljela rad s rukama, a odabir je pao na Obrtničku školu jer je tražila nešto s malo više fizičkog rada i kreativnosti. Danas je zadovoljna sa svojim izborom, a u budućnosti namjerava nastaviti s ovom strukom, frizera.

Foto: Studentski.hr (Lucija Mijan), WorldSkills

S atmosferom i zainteresiranosti posjetitelja bio je zadovoljan i Andrej Pavlinovac, učenik petog razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska. Andrej se pridružio WorldSkills programu jer, zajedno sa svojom školom, želi naučiti druge svojim vještinama koje mogu biti potrebne u svakoj životnoj situaciji.

Srednjoškolci jutros ostali bez pristupa sustavu e-upisi zbog tehničkih poteškoća


 

„Jako je lijep događaj – pogotovo za osmaše, da vide čime se mi bavimo i čime bi se oni željeli baviti u budućnosti“, dodaje Andrej.


Andreju, kao i Niki, strukovna je škola bila prvi izbor te je poput nje zadovoljan sa svojim odabirom. Iako kaže kako su prva dva razreda bila pomalo „dosadna“ jer imaju „čisti gimnazijski program“, od trećeg razreda je zapravo shvatio da je to ono čime se želi baviti i u budućnosti.

Foto: Studentski.hr (Lucija Mijan), WorldSkills
 

Mentorica isto zadovoljna


Profesorica Mara Midžor iz Srednje škole „Braća Radić“ u Kaštel Štafiliću Nehaj, na natjecanje je došla u ulozi mentorice u disciplini cvjećarstva. Učenica, kojoj je Midžor mentorica, pobijedila je prvo na školskom natjecanju, potom na međužupanijskom pa su se odlučili doći i na državno WorldSkills natjecanje.
 

„Atmosfera je odlična. Puno je ljudi i posjetitelja. Učenici, odnosno natjecatelji, su sada već malo umorni, ali sve e odlično organizirano i zanimljivo“, zaključila je mentorica

 

Zašto je važna financijska pismenost mladih i kako utječe na raspolaganje novcem?


FOTO: STUDENTSKI.HR (LUCIJA MIJAN), WORLDSKILLS