LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Stručni skup o prometnoj sigurnosti okupio poznata imena: „Cilj nam je spasiti živote i stvoriti bolje društvo”

Cilj skupa bio je osvijestiti ravnatelje o važnosti podrške učiteljima i učenicima u edukaciji o prometnoj sigurnosti te potaknuti profesionalni razvoj učitelja u tom području.

Cilj skupa bio je osvijestiti ravnatelje o važnosti podrške učiteljima i učenicima u edukaciji o prometnoj sigurnosti te potaknuti profesionalni razvoj učitelja u tom području.

U srijedu, 4. rujna 2024. godine u zgradi SECEEL na Sveučilištu u Zagrebu održan je državni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola pod nazivom Inovativni pristupi i stručne kompetencije u promicanju prometne sigurnosti i kulture u osnovnoškolskom obrazovanju. Organizatori skupa bili su Fakultet prometnih znanosti i Agencija za odgoj i obrazovanje, uz podršku Učiteljskog fakulteta, Hrvatskog autokluba te Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva unutarnjih poslova.

Cilj skupa bio je osvijestiti ravnatelje o važnosti podrške učiteljima i učenicima u edukaciji o prometnoj sigurnosti te potaknuti profesionalni razvoj učitelja u tom području. Skupu su nazočili visoki dužnosnici, uključujući potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovana Fuchsa te državnu tajnicu Zrinku Mužinić Bikić.


Delegacija poznatog pariškog sveučilišta posjetila Sveučilište u Zagrebu, razgovaralo se o budućoj suradnji


Skup je otvorila v. d. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Daria Kurtić, naglasivši važnost suradnje između institucija i implementacije kvalitetnijih obrazovnih programa vezanih uz sigurnost u prometu. Dekan Fakulteta prometnih znanosti izv. prof. dr. sc. Marko Šoštarić zahvalio je sudionicima na prepoznavanju potrebe za ovim skupom prije početka nove školske godine, ističući važnost preventivnog djelovanja i ulogu ravnatelja i učitelja u primjeni tih znanja u svakodnevnoj nastavi.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić pozdravio je inicijativu, naglasivši kako su djeca „dragulji” našeg društva i budućnost kojoj težimo.
 

„Želimo da u svom veselom okruženju djeca budu sigurna na putu do škole i iz škole do doma. Prometna kultura se gradi, promet ne štedi nikoga i upravo zato trebamo educirati od mlade dobi. Sveučilište u Zagrebu pruža znanje, daje prijedloge, radi na unaprjeđenju društva i to su sve razlozi zašto smo podržali ovaj projekt.“ rekao je rektor.


Ministar Fuchs istaknuo je važnost nastavka razvoja prometne kulture u školama, dok je ministar Božinović podsjetio na tragične statistike sa 166 poginulih u prometnim nesrećama ove godine.
 

„Tehnologija je sve naprednija, ali nisu sve pravila, propisi i kazne…bit je u stvaranju svijesti, kulture i edukacije. Cilj nam je spasiti živote i stvoriti bolje društvo, integrirati ovu temu u nastavne planove sustavno i učinkovito i zato je ona prioritet.“, rekao je ministar.


Planirate upisati studij ili nastaviti svoje obrazovanje? Ne propustite Smotru Sveučilišta u Zagrebu uživo ili online


Nakon uvodnih govora održana su predavanja stručnjaka o suvremenim pristupima poučavanju prometne sigurnosti u osnovnim školama, problemima prometnih nesreća u kojima stradavaju djeca te primjerima dobre prakse. Skup je završio okruglim stolom na kojemu su se razmatrali planovi za daljnje aktivnosti i suradnju između škola i nadležnih institucija.
IZVOR: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA