LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javne prijave otvorene su

Stručna konferencija Srca – Srce DEI 2022

Konferencija će se održati od 6. do 7 travnja, a novost ove godine je i pretkonferencijski dan, 5. travnja.

Konferencija će se održati od 6. do 7 travnja, a novost ove godine je i pretkonferencijski dan, 5. travnja.

Sveučilišni računski centar (Srce) od 6. do 7. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2022, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Konferencija će se održati prema hibridnom modelu – uživo u Mozaik event centru i virtualno. Pokrovitelji su konferencije Srce DEI 2022 Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Sveučilište u Zagrebu, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

– Srce kao središnja infrastrukturna ustanova sustava znanosti i visokog obrazovanja veliku pozornost posvećuje unapređenju suradnje s dionicima u Hrvatskoj, ali i povezivanju nacionalnih e-infrastruktura s europskim i svjetskim. Želja nam je našu zajednicu što je više moguće uključiti u procese planiranja, izgradnje i održavanja naših sustava i digitalnih usluga. Godišnja stručna konferencija Srce DEI 2022 osmišljena je kao središnje mjesto na kojem našim korisnicima, znanstvenicima, istraživačima, nastavnicima, knjižničarima, IT osoblju te čelnicima ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja kao i svim zainteresiranima prezentiramo usluge, projekte i inicijative Srca i zajednice koje osmišljavamo s ciljem omogućavanja daljnje digitalne transformacije sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. – istaknuo je Ivan Marić, ravnatelj Srca.

Program konferencije Srce DEI započet će s pozvanim predavanjem profesora Wima Van Petegema s Tehnološkog fakulteta KU Leuven pod nazivom Evolving as a Digital Scholar. Teaching and Researching in a Digital World u kojem će izložiti što je znanstvenicima, nastavnicima, ali i ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja potrebno za uspješno snalaženje u današnjem digitalnom svijetu te koja je uloga infrastrukturnih ustanova kao što je Srce u tome, i kako im one pružaju kvalitetnu podršku u toj transformaciji.

U drugom pozvanom predavanju na temu Digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske, govorit će o izazovima i prednostima koje donosi digitalna tranzicija sveučilišta. Da bi u tome bila uspješna, sveučilišta trebaju osigurati relevantnu infrastrukturu za digitalnu transformaciju, relevantne vještine nastavnika i stav institucija koje će promovirati dobrobit studenata, ali i minimalizirati negativne učinke izazova koji se nalaze na putu te tranzicije.

– Kao središnje događanje prvog dana konferencije održat će se Forum čelnika ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Želja nam je našoj zajednici putem rasprave s čelnim osobama dati uvid u budućnost znanosti i visokog obrazovanja u digitalnom dobu, raspraviti o očekivanjima, potrebama te izazovima koje čelnici visokoškolskih i znanstvenih ustanova predviđaju u bliskoj budućnosti i potaknuti raspravu koja će pridonijeti široj akademskoj zajednici. U fokusu sudionika ove rasprave bit će uloga naprednih tehnologija i digitalnih usluga u cjelokupnoj transformaciji sustava znanosti i visokog obrazovanja. Na forumu će sudjelovati prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu i dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske, dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a i Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu. – naglasio je dr. sc. Slaven Mihaljević, predsjednik Programskog odbora konferencije Srce DEI 2022.

Treće pozvano predavanje održat će drugog dana konferencije dr. sc. Paolo Budroni, predsjednik Izvršnog odbora e-IRG (e-Infrastrukture Reflection Group), naziva Towards integrated action on data, services and governance, u kojem će predstaviti aktualne trendove i procese vezane uz nastanak i razvoj nove europske podatkovne infrastrukture i digitalnih usluga koje trebaju stvoriti okruženje za budući Europski istraživački prostor (ERA), posebno vezano uz razvoj Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC).

Pored izdvojenih pozvanih predavanja i foruma čelnika, program konferencije podijeljen je u osam tematskih blokova tijekom kojih će se održati ukupno 24 predavanja i tri foruma. Novost ovogodišnje konferencije je i pretkonferencijski dan 5. travnja tijekom kojeg će se održati ukupno devet radionica namijenjenih svim zainteresiranim korisnicima digitalnih usluga i sustava Srca s ciljem unapređenja njihovog znanja i kompetencija u korištenju tehnologija koje su im dane na raspolaganje.

– Konferencija Srce DEI ujedno je i konferencija nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak te ćemo tijekom tematskog bloka HR-ZOO i napredno računanje u nekoliko predavanja predstaviti novu arhitekturu komponenata infrastrukture za napredno računanje. Predstavnici Hrvatskog centra kompetencija za HPC govorit će o preprekama s kojima se susreću korisnici HPC tehnologija prije korištenja same infrastrukture i načinima za njihovo savladavanje. U okviru ovog bloka organizirali smo i forum korisnika HPC resursa Isabella tijekom kojeg ćemo razgovarati o iskustvima i potrebama iz različitih područja znanosti. – rekao je Ivan Marić, ravnatelj Srca.

U okviru bloka Vrednovanje u online okruženju bit će predstavljeni neki od načina vrednovanja u online okruženju, kao i model korisnosti vrednovanja dok će Centar za e-učenje Srca dati pregled edukacija te materijala pripremljenih za nastavnike za potrebe takvog vrednovanja.

Novosti o tijeku projekta izgradnje Informacijskog sustava znanosti u Republici Hrvatskoj (CroRIS) i planovi uklapanja sustava poput CROSBI-ja, Šestara i Poirota u CroRIS, novosti koje donosi Plan upravljanja istraživačkim podacima koji je uvela Hrvatska zaklada za znanost te mogućnosti  i planovi sustava Digitalni akademski arhivi i repozitoriji (Dabar) u segmentu pohrane i dijeljenja rezultata istraživačkih i obrazovnih procesa bit će teme kojima je posvećen tematski blok Znanost i podaci

U okviru tematskog bloka Virtualna iskaznica predstavit će se mogućnost uporabe jedinstvenog europskog studentskog identifikatora i virtualne studentske iskaznice iz različitih perspektiva te će se dati informacije o tijeku projekata u kojima Srce sudjeluje, a koji za cilj imaju izgradnju Europske digitalne studentske servisne infrastrukture.

Srce će kao mandatna organizacija Republike Hrvatske u Udruženju EOSC (European Open Science Cloud) u okviru tematskog bloka Hrvatski oblak za otvorenu znanost okupiti dionike otvorene znanosti u RH te prezentirati napredak u ostvarivanju inicijative  za uspostavu Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost (HR-OOZ) i nekoliko primjera uključivanja servisa i repozitorija u Europski oblak za otvorenu znanost (EOSC).

Tematski blok Europska sveučilišta – informacijski izazovi održat će u obliku foruma tijekom kojeg će sudionici-predstavnici različitih mreža „Europskih sveučilišta” raspravljati o glavnim odlikama pojedinih mreža u kojima sudjeluju hrvatska sveučilišta, koji se podaci razmjenjuju unutar njih i na koji način, te razini njihove informatizacije kao i o izazovima koja takva umrežavanja donose za mobilnost studenata.

– Novost ovogodišnje konferencije je i tematski blok pod nazivom Umjetna inteligencija – upotreba u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji Srce organizira u suradnji s Udrugom CroAI, a tijekom kojeg će biti predstavljen krajolik umjetne inteligencije u Hrvatskoj kao i uspješni primjeri primjene tehnologija umjetne inteligencije. U okviru ovog bloka održat će se i forum tijekom kojeg će sudionici raspravljati o ključnim odrednicama, preprekama i prilikama za budući nacionalni i EU razvoj u području umjetne inteligencije te o načinu na koji akademska zajednica može doprinijeti daljnjem razvitku i primjeni umjetne inteligencije u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. – dodao je dr. sc. Slaven Mihaljević predsjednik Programskog odbora konferencije Srce DEI 2022.

Zlatni su sponzori konferencije Srce DEI 2022 Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, Microsoft Hrvatska, S&T Hrvatska te VMware i Ingram Micro čiji će predstavnici održati stručna predavanja u tematskom bloku posvećenom sponzorskim predavanjima prvog dana konferencije. Sponzori su konferencije Srce DEI 2022 Comping i Odašiljači i veze, a medijski su sponzori ICT Business, srednja.hr i studentski.hr.

– Vjerujemo da će naši korisnici, bilo da su oni čelnici ustanova, nastavnici, knjižničari informatičari, knjižničari, istraživači ili studenti, dakle svi oni zainteresirani za unapređenje sustava znanosti i visokog obrazovanja, tijekom ove konferencije saznati nešto novo i imati priliku razmijeniti iskustva i razmišljanja. Želja nam je rezultate ove konferencije iskoristiti za daljnji razvoj usluga koje Srce nudi i za osmišljavanje novih, kako bi našoj zajednici omogućili lakše ostvarivanje digitalne transformacije. Zato pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i sudjeluju na ovogodišnjoj konferenciji Srca Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2022. – zaključio je dr. sc. Slaven Mihaljević, predsjednik Programskog odbora konferencije.

Javne prijave otvaraju se 18. ožujka 2022., a sudionici se prijavljuju ispunjavanjem obrasca za prijavu na web stranicama konferencije.

Detaljan program i dodatne informacije nalaze se na web stranicama konferencije.

FOTO: PRESS