LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prometna sigurnost

Stroža pravila za mlade vozače u novom Zakonu

Kako bi se spriječio preveliki broj prometnih nesreća na cestama i povećala prometna sigurnost, donesen je novi Zakon. Donosimo vam njegove ključne točke.

Kako bi se spriječio preveliki broj prometnih nesreća na cestama i povećala prometna sigurnost, donesen je novi Zakon. Donosimo vam njegove ključne točke.

Na snagu je stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji donosi mnoge promjene, pogotovo za mlade vozače u dobi od 15 do 24 godine  Naime, upravo su oni skupina koja izaziva veliki broj prometnih nesreća u odnosu na ostale sudionike.

Tako se mladi vozač definira kao vozač motornog vozila do 24. godine života koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu u Republici Hrvatskoj, dok dosadašnja definicija nije uključivala posjedovanje isključivo hrvatske vozačke dozvole. Nadalje, pripadnici ove skupine izgubit će vozačku dozvolu ako u razdoblju od dviju godina skupe 9 negativnih prekršajnih bodova, a za ostale sudionike vrijedi 12 negativnih bodova.

Novost je da osobe kojima je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola mogu ponovno polagati vozački ispit nakon dviju godina od dana izvršenja tog rješenja, a vozači koji će upravljati motornim vozilom prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje platit će novčanu kaznu u iznosu od 5000 do 15 000 kuna ili odslužiti kaznu zatvora u trajanju do 60 dana.

Kako bi se poštivala europska pravila o tržišnom natjecanju, ukida se regulirana minimalna cijena polaganja vozačkog, čime se liberalizira otvaranje i poslovanje autoškola te se omogućuje smanjivanje cijena. Naime, one će moći same izraditi cjenike i dogovarati cijenu osposobljavanja sklapanjem ugovora s kandidatom. Također, granica dopuštene starosti vozila B kategorije podignuta je sa sedam na 10 godina te s 12 na 15 godina za autobuse u autoškolama ako su vozila ispravna.

Od sada se u vozilu mora nalaziti Zapisnik o tehničkom pregledu vozila i Zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti te se ukida i tehnički pregled za nova motorna i priključna vozila, tzv. nulti tehnički pregled, koja se registriraju u RH. Potrebno ga je napraviti nakon dvije godine

FOTO: ZVONIMIR MATUTINOVIĆ/STUDENTSKI.HR