LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bez dogovora

Štrajk u školama se nastavlja

Štrajk prosvjetara nastavlja se nakon što su predstavnici sindikata odbili Vladino Pismo namjere. Prosvjetari i dalje traže povećanje plaća zaposlenima u obrazovanju i znanosti za 4 posto.

Štrajk prosvjetara nastavlja se nakon što su predstavnici sindikata odbili Vladino Pismo namjere. Prosvjetari i dalje traže povećanje plaća zaposlenima u obrazovanju i znanosti za 4 posto.

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja u utorak su odbili Vladino Pismo namjere pa se tako štrajk u obrazovanju i znanosti nastavlja i u srijedu. Pismo je čelnim ljudima Sindikata na potpis ponudio ministar Vedran Mornar u ime Vlade. U pismu, između ostalog, stoji da će Ministarstvo obrazovanja pojedinačno sa svakim predstavnikom sindikata nakon imenovanja nove Vlade razmotriti prijedloge modela poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa zaposlenika u sustavu, unutar mogućnosti državnog proračuna.

Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja odbili su potpisati ponuđeno pismo pritom ga ocijenivši ponižavajućim. Štrajk nastavljaju i dalje, tražeći povećanje plaća zaposlenih u obrazovanju i znanosti za četiri posto.

Ministar Mornar napomenuo je da je Vlada i dalje otvorena za pregovore i da ova ponuda nije zadnja. Međutim, naglasio je kako je nekorektno na papir stavljati sporazum koji će biti obvezujući za buduću Vladu, bez obzira na to što su obrazovanje i znanost prioriteti za bilo koju vladajuću političku opciju.

Mornar i predstavnici sindikata ne slažu se ni u udjelu zaposlenih u resoru koji štrajkaju. Po predstavnicima sindikata, jučer je u štrajku bilo 80 posto prosvjetara, a Mornar tvrdi da ih je bilo samo 30 posto.

Najveći problem ostaje dilema trebaju li roditelji djecu slati u škole ili ne. Ribić za to pitanje odgovornost prebacuje Vladi i premijeru, a Mornar roditelje poziva da djecu šalju u škole jer je, bez obzira na štrajk, djeci tamo mjesto.

FOTO: RADIOIMOTSKI.HR