LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pušenje u Hrvatskoj

Stiže novi zakon koji značajno ograničava pušenje, ako ste maloljetni nećete više moći kupovati ove proizvode

Prijedlog novog zakona o pušenju uvodi zabranu prodaje nikotinskih proizvoda maloljetnicima te ograničava upotrebu grijanih duhanskih proizvoda u javnim prostorima, no kritičari smatraju da bi edukacija bila učinkovitija od zabrana.

Prijedlog novog zakona o pušenju uvodi zabranu prodaje nikotinskih proizvoda maloljetnicima te ograničava upotrebu grijanih duhanskih proizvoda u javnim prostorima, no kritičari smatraju da bi edukacija bila učinkovitija od zabrana.

Ministarstvo zdravstva u javnu je raspravu stavilo prijedlog novog Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda, koji donosi drastične mjere zabrane, uključujući i nove duhanske proizvode poput grijanog duhana i e-cigareta. Iako se očekivalo da će zakon donijeti više jasnoće u regulaciji duhanskih proizvoda, mnogi kritičari, kako iz industrije tako i iz zdravstvenih krugova, smatraju da će te mjere izazvati više problema, nego koristi.
 

Nove zabrane za mlade


Jedna od najznačajnijih promjena u prijedlogu zakona odnosi se na zabranu prodaje nikotinskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina. To uključuje i proizvode poput e-cigareta i nikotinskih vrećica, što je posebno važno s obzirom na porast njihove popularnosti među mladima. Svrha tih mjera je spriječiti ranu ovisnost i zaštititi mlade od dugoročnih zdravstvenih posljedica.

Hrvatski sabor: Orešković ministru Šipiću poručila da je simbol uhljebljivanja i loša poruka za mlade u inozemstvu


 

Utjecaj na zdravlje mladih


Zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima, uključujući i grijane duhanske proizvode, mogla bi smanjiti izloženost mladih pasivnom pušenju. Stručnjaci ističu da mladi, posebno oni koji dolaze iz obitelji pušača, često pate od respiratornih bolesti zbog izloženosti dimu. Međutim, mnogi smatraju da bi bolji pristup bio educirati mlade o raznim vrstama proizvoda i njihovim rizicima, umjesto potpune zabrane.
 

Nedostatak prevencije i edukacije


Ovako su izgledali studentski izbori na sveučilištima ove godine. Gdje je izlaznost niska, a gdje najviša?


Liječnici kritiziraju činjenicu da novi zakon ne uvodi nikakve značajne mjere za prevenciju pušenja među mladima. Prema podacima, Hrvatska nije imala veliku javnozdravstvenu kampanju protiv pušenja više od 20 godina. Mnogi liječnici smatraju da bi učinkovitija prevencija bila ključ u smanjenju broja pušača, pogotovo među mlađim populacijama.
 

Europska unija i strože mjere


Istovremeno, Europska komisija predlaže dodatne mjere zabrane pušenja na otvorenim prostorima kako bi se smanjila izloženost mladih aerosolima i duhanskim proizvodima. Prema njihovim preporukama, zabrane bi se proširile na vanjske prostore poput kafića, restorana i dječjih igrališta, a cilj je smanjenje broja pušača na samo 5 posto do 2040. godine.
IZVOR: EURONEWS / JUTARNJI
FOTO: PEXELS