LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za žene u znanosti

Stipendijom L'Oréal-UNESCO u iznosu od 5000 eura nagrađene još četiri hrvatske znanstvenice

Stipendistice su: Lidija Kanižaj (Institut „Ruđer Bošković”), Antonia Ressler (zagrebački Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije), Anamarija Šestak (osječki Medicinski fakultet) i Nataša Vučemilović-Alagić (Institut „Ruđer Bošković”).

Stipendistice su: Lidija Kanižaj (Institut „Ruđer Bošković”), Antonia Ressler (zagrebački Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije), Anamarija Šestak (osječki Medicinski fakultet) i Nataša Vučemilović-Alagić (Institut „Ruđer Bošković”).

S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa u svijetu, do izražaja je još jednom došla važnost neprestanog ulaganja u znanost i izvrsnost. Svijet više nego ikad treba inovativnost i znanstvena rješenja, a jedan od programa koji podupire takav stav jest i Nacionalni programa stipendiranja Za žene u znanosti. Provodi se u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture već četrnaestu godinu, a potiče izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica u razvoju znanosti.

Ovogodišnje su stipendistice četiri talentirane znanstvenice iz područja prirodnih znanosti: Lidija Kanižaj (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Antonia Ressler (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Anamarija Šestak (Medicinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku) i Nataša Vučemilović-Alagić (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu). Nagrađene su za svoj doprinos u stvaranju društva znanja jednokratnom pojedinačnom stipendijom od 5000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Odabralo ih je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice: akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.

Akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako je izbor ovogodišnjih stipendistica bio težak i zahtjevan jer je zaprimljen veliki broj izvrsnih i kvalitetnih prijava.

– Ovogodišnje stipendistice istaknule su se svojim dosadašnjim znanstvenim radom, ali i velikim potencijalom za razvoj uspješne karijere u znanosti. Time će zasigurno uvelike pridonijeti i cjelokupnom razvoju hrvatskog društva jer su upravo znanost, znanje i istraživanja presudni za razvitak svake države. – naglasio je.

Stipendistica Antonia Ressler istaknula je:

– Stipendija Nacionalnog programa L'Oréal-UNESCO Za žene u znanosti predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad, ali ponajviše je poticaj za ustrajnost u radu u znanosti. To je izazovan posao koji zahtijeva vrijeme i strpljenje uz zadržavanje entuzijazma unatoč mnogim neuspjelim laboratorijskim eksperimentima. Ova nagrada poručuje da se predani rad i želja za napretkom prepoznaju i nagrađuju te sam sigurna da je pravi poticaj za mnoge znanstvenice u Hrvatskoj.

Prema izvješću UNESCO-ova Zavoda za statistiku za 2019. godinu, udio žena među istraživačima na globalnoj razini iznosi svega 29,3 posto, dok je prema podacima objavljenim u statističkom izvješću Europske komisije She Figures 2018. u Europskoj uniji samo jedna trećina žena istraživačica. Iako su u većini zemalja Europske unije žene rjeđe od muškaraca zaposlene kao znanstvenice ili istraživačice, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0,5 posto. Toj pozitivnoj statistici zasigurno je pridonio i ovaj Nacionalni program stipendiranja koji je zaključno s ovom godinom nagradio 54 izvanredne hrvatske znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.

– Znanje i znanost podloga su za razvoj novih tehnologija ili usavršavanje postojećih i bez njih nema napretka ni povećanja kvalitete života ljudi. Važno je poticati rad znanstvenika diljem svijeta jer razni znanstvenici različito razmišljaju te donose nove ideje koje mogu omogućiti pronalazak najboljeg rješenja za neku situaciju. Kontinuirano ulaganje u znanost može nas bolje pripremiti na situacije poput epidemije koronavirusa te nam pomoći da preveniramo i brže reagiramo na krizne situacije, bez obzira na to o kojem području se radilo. – naglasila je stipendistica Lidija Kanižaj.

Ovaj program pridonosi poboljšanju položaja i zastupljenosti žena u znanstvenim zanimanjima te nadahnjuje mlade znanstvenice diljem svijeta. Jedna od njih je i doc. dr. Petra Klepac, Hrvatica koja je dobila stipendiju međunarodnog programa L'Oréal-UNESCO For Women in Science 2007. godine u Parizu. Ona danas radi na glasovitoj Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu te je članica Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH. Također, radi na istraživanju proučavanju širenja koronavirusa od trenutka njegove pojavnosti te je najbolji dokaz kako mlade znanstvenice treba poticati u svim fazama njihove istraživačke karijere.

FOTO: MILLENIUM PROMOCIJA