LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Volonterska akcija

Srednjoškolci, studenti, mladi i poduzetnici zajedno pomogli razrušenoj općini Majur

– Volonteri iz cijele Hrvatske radili su na raspodjeli i dovozu kuhanih obroka, razvrstavanju i pakiranju za distribuciju potrebitima nekoliko tona pristiglih donacija u hrani, odjeći, kemijskim potrepštinama, igračkama, kao i grijalicama – ističu iz Centra poduzetnica.

– Volonteri iz cijele Hrvatske radili su na raspodjeli i dovozu kuhanih obroka, razvrstavanju i pakiranju za distribuciju potrebitima nekoliko tona pristiglih donacija u hrani, odjeći, kemijskim potrepštinama, igračkama, kao i grijalicama – ističu iz Centra poduzetnica.

Više od četrdeset srednjoškolaca i studenata kao i poduzetnica i poduzetnika u organizaciji Centra poduzetnica, nekadašnjeg Ženskog poduzetničkog centra, i Udruge mladih Grubiša iz Grubišnog Polja provelo je volontersku akciju pomaganja u potresom razrušenoj općini Majur u Sisačko-moslavačkoj županiji.

– Volonteri koji su pristigli gotovo iz cijele Hrvatske – od Stona do Osijeka – u Majuru su radili na raspodjeli i dovozu kuhanih obroka, posebice u teško pristupačna područja općine, uglavnom rijetko naseljenih starijom populacijom, kao i u razvrstavanju i pakiranju za distribuciju potrebitima nekoliko tona pristiglih donacija u hrani, odjeći, kemijskim potrepštinama, igračkama, kao i grijalicama – ističu iz Centra poduzetnica.

Dodaju da je Općina Majur jedna od brojnih u potresu stradalih područja, kako devastirane infrastrukture, obiteljskih i gospodarskih zgrada, tako i narušene kvalitete života. Navode da do sada njezini stanovnici nisu dobivali toliku pomoć kao ostala stradala područja zbog činjenice da je poprilično izolirana na Banovini.

– Nakon onog devastirajućeg potresa, uz svakodnevne koji nam se događaju, veliki je broj objekata na području naše općine stradao i stradava. Ugrubo, gotovo da nema dimnjaka koji je čitav na području općine, što je posebno teško jer se većina žitelja grije na drva. Imamo oko 800 žitelja, a uglavnom je to staračko stanovništvo, čak 40% svih njih je starijih od 65 godina, a ulaskom u Europsku uniju gotovo su svi mladi otišli s našeg područja. Stoga su nam dragovoljni rad i ova vrsta pomoći prioritetni i jako važni za obnovu nakon potresa te zahvaljujem svima koji su nam došli pomoći i još uvijek pomažu kako bi čim prije stali na noge – govori načelnica općine Majur Klementina Karanović

Sanela Dropulić, direktorica Centra poduzetnica, kaže: 

– Gotovo da nema osobe u Hrvatskoj koju situacija na Banovini nije ganula te ponukala napraviti nešto kako bi pomogli. Neki su slali donacije, neki su bili izravno na terenu, ali sve nas je tragedija žitelja Sisačko-moslavačke županije u prvom redu povezala u želji da pomognemo. To je bio naš osnovni motiv kada smo mladi i stariji, Slavonci, Dalmatinci i Zagorci, žene i muškarci, zaposlenici u državnim službama i poduzetnice te poduzetnici odlučili pokrenuti i provoditi volontersku akciju u općini Majur, na radost svih nas koji smo mogli biti od koristi onima u potrebi. Dan nakon potresa naše članice i članovi su preko našeg centra već upućivali donacije i pomoć u stradala potresom područja, a nakon toga uslijedio je i volonterski rad. I nastavljamo dalje tako, jer znamo da ovi ljudi trebaju stalnu pomoć dok se ne normalizira situacija u cijelosti, a ne samo prvih mjesec dana.

Matej Lukenda, predsjednik Udruge Grubiša, poručuje:

– Sretan sam što smo i mladi i oni stariji, kao i srednjoškolci i studenti, uz poduzetnice i poduzetnike, svi mi pristigli iz cijele Hrvatske, mogli pomoći Majuru barem malo, ne samo kroz donacije, nego i zajednički volonterski rad. Ovdje se prvo osjeti velika tuga kad vidite razaranja i posljedice potresa, a onda veliki ponos i želja pomoći svim stradalima da čim prije imaju normalan život. A to smo pokazali našom volonterskom akcijom, ali i svim onima koje će tek doći u nastavku naše suradnje sa žiteljima Majura, načelnicom i svim ljudima dobre volje koji žele pomoći.

Volonterkama i volonterima pomogla je u provedbi akcije i tvrtka Darojković koja im je omogućila besplatan prijevoz autobusom do Majura i natrag.

FOTO: CENTAR PODUZETNICA