LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija projekta HR-ZOO

Srce DEI 2021: Digitalna transformacija sustava znanosti i visokog obrazovanja jedna je od tema

Sadržaj ovogodišnje konferencije podijeljen je u 9 tematskih blokova tijekom kojih će se održati 36 predavanja, 2 okrugla stola i debata. Održat će se i pet radionica koje će voditi stručnjaci Srca. 

Sadržaj ovogodišnje konferencije podijeljen je u 9 tematskih blokova tijekom kojih će se održati 36 predavanja, 2 okrugla stola i debata. Održat će se i pet radionica koje će voditi stručnjaci Srca. 

Sveučilišni računski centar (Srce) 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno konferenciju nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Održat će se virtualno.

– U Srcu posebnu pažnju posvećujemo gradnji mostova prema ključnim dionicima sustava znanosti i visokog obrazovanja s ciljem uključivanja zajednice u izgradnju, upravljanje i održavanje zajedničkih komponenti e-infrastrukture i digitalnih usluga. Također, svojim članstvom i sudjelovanjem u radu međunarodnih tijela, udruga i projekata gradimo mostove koji povezuju hrvatsku nacionalnu e-infrastrukturu s paneuropskom, s ciljem integracije hrvatskog u europski istraživački prostor (ERA) i prostor visokog obrazovanja (EHEA). Godišnja stručna konferencija Srce DEI 2021 upravo je potvrda takvog usmjerenja jer na njoj okupljamo sve naše dionike iz Hrvatske, ali i partnere iz Europe i svijeta. – istaknuo je Ivan Marić, ravnatelj Srca.

Tako će u okviru konferencije Paul Feldman, direktor Jisca, organizacije koja pruža digitalne usluge ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva, govoriti o iskustvima digitalne transformacije s osvrtom na utjecaje koje je donijela pandemija koronavirusa João Bacelar, izvršni direktor Udruženja europskih sveučilišta (European University Foundation), govorit će o digitalizaciji procesa u visokom obrazovanju s posebnim osvrtom na mobilnost i izgradnju Europske infrastrukture digitalnih usluga namijenjenih studentima. 
 
 
Sadržaj ovogodišnje konferencije, poručili su njeni organizatori, podijeljen je u 9 tematskih blokova tijekom kojih će se održati 36 predavanja, 2 okrugla stola i debata. Održat će se i pet radionica koje će voditi stručnjaci Srca. 

– Ovogodišnja konferencija bavit će se temama vezanim uz digitalnu transformaciju sustava znanosti i visokog obrazovanja, međunarodne i nacionalne inicijative za otvorenu znanost, digitalizaciju mobilnosti studenata, razvoj kompetencija za računarstvo visokih performansi, sigurnost i pouzdanost elektroničkih identiteta, informacijske sustave u znanosti i obrazovanju te učenje i poučavanje uz pomoć tehnologije. – dodala je Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora konferencije. 

U okviru tematskog bloka Inicijative za otvorenu znanost Srce će kao mandatna organizacija Republike Hrvatske u Udruženju EOSC (European Open Science Cloud) s ulogom koordinatora nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i izgradnju Nacionalnog oblaka za otvorenu znanost okupiti dionike otvorene znanosti u RH te prezentirati inicijativu za uspostavu Nacionalnog oblaka za otvorenu znanost (NOSC), najavljuju predstavnici. U tematskom bloku Sigurnost i pouzdanost elektroničkih identiteta naglasak će biti na prikazu uvođenja višestupanjske autentikacije u sustavu AAI@EduHr s ciljem povećanja sigurnosti, pouzdanosti i zaštite privatnosti. Kako mobilnost studenata izgleda u praksi prikazat će se u okviru tematskog bloka Mobilnost u digitalnoj Europi tijekom kojeg će svoja iskustva iznijeti predavači s Humboldtovog sveučilišta u Berlinu, Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Sveučilišnog računskog centra. 

– Budući da je Srce DEI ujedno konferencija nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, odlučili smo upravo ovom prilikom predstaviti i katalog usluga HR-ZOO koji čine mogućnost naprednog računanja, pohranjivanja podataka, uporaba znanstvenog softvera, mrežno povezivanje i udomljavanje IKT opreme. HR-ZOO će značajno osnažiti postojeći portfelj usluga Srca te dugoročno osigurati održivost računalne, spremišne i mrežne infrastrukture u nadležnosti Srca. Ujedno će se svim ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja osigurati fleksibilnost u planiranju i ostvarivanju njihovih informacijskih potreba. – naglasio je Ivan Marić.

Drugog će dana konferencije Srce proslaviti svoj 50. rođendan organizacijom okruglog stola na temu Digitalnom transformacijom do inovativnosti i izvrsnosti u znanosti i visokom obrazovanju. Tada će se uz ugledne članove iz akademske zajednice raspravljati o utjecaju informacijske i komunikacijske tehnologije na znanost i obrazovanje u budućnosti. 

– Sudionici konferencije imat će priliku saznati i novosti o tijeku projekta izgradnje Informacijskog sustava znanosti u Republici Hrvatskoj (CroRIS) te novosti u Digitalnim akademskim arhivima i repozitorijima (Dabar), sustavu koji već pet godina pomaže ustanovama u pohrani i diseminaciji njihove digitalne imovine. Na okruglom stolu Informacijski sustavi u visokom obrazovanju – sadašnjost i budućnost raspravljat će se o ostvarenim iskoracima, ali i o očekivanjima od informacijskih sustava u visokom obrazovanju u budućnosti. – naveli su organizatori.

Tematski blok Napredno računarstvo u cijelosti će biti posvećen dosadašnjim aktivnostima i planovima vezanim za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za računarstvo visokih performansi, istaknuli su. Pri kraju programa održat će se i debata na aktualnu temu Vraćamo li se u učionice ili ostajemo online koja je pripremljena s ciljem suočavanja s tvrdnjom: nastava online jednako je vrijedna kao i učionička nastava. 

– Vjerujemo da će naši korisnici i svi oni zainteresirani za unapređenje sustava znanosti i visokog obrazovanja pronaći ono što ih zanima i imati priliku razmijeniti iskustva i razmišljanja što će u konačnici doprinijeti i daljnjem razvoju usluga koje Srce nudi zajednici. Zato pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i sudjeluju na ovogodišnjoj konferenciji Srca Dani e-infrastruktureSRCE DEI 2021. – zaključila je Sabina Rako.

Detaljan program i dodatne informacije nalaze se na web-stranicama konferencije
FOTO: PIXABAY