LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za niz postignuća

Splitskom rektoru uručena godišnja nagrada Kruno prijatelj za znanost

Godišnja nagrada „Kruno prijatelj” za znanost dodijeljena je rektoru Sveučilišta u Splitu. Prenosimo obrazloženje.

Godišnja nagrada „Kruno prijatelj” za znanost dodijeljena je rektoru Sveučilišta u Splitu. Prenosimo obrazloženje.

U srijedu, 17. lipnja, dodijeljene su nagrade za životna i godišnja ostvarenja u području znanosti, umjetnosti i novinarstva Kruno prijatelj. Prof. dr. sc Draganu Ljutiću, rektoru Sveučilišta u Splitu, uručena je Godišnja nagrada za znanost

Obrazloženje nagrade za rektora, objavljeno na stranicama Sveučilišta u Splitu, u cijelosti prenosimo u nastavku:
– Prof. dr. sc. Dragan Ljutić svojim znanstvenim radom kontinuirano pridonosi razvoju struke, uvođenjem brojnih na znanstvenim istraživanjima utemeljenih tehnika u praksu te provođenjem istraživanja koja direktno pridonose poboljšanju ishoda liječenja. Navedeno je vidljivo i u radovima koje je objavio u koautorstvu od 2019. godine. Rezultati njegova rada nagrađeni su 2019. svečanim primanjem u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti. Poticanje znanstvene izvrsnosti, povezivanje znanosti i nastave te stvaranje uvjeta za napredak znanstvenog rada u svim područjima nastavio je raditi i nakon što je postao rektor Sveučilišta u Splitu. Jedan je od dva glavna urednika monografije Sveučilišta u Splitu O Sveučilištu i Gradu koja je objavljena u lipnju 2019. i u kojoj je prikazan izniman doprinos i potencijal Sveučilišta u Splitu za razvoj našeg društva.

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić potaknuo je u svom rektorskom mandatu još jaču internacionalizaciju Sveučilišta u Splitu. Snažno je podržao uključivanje u inicijativu europskih sveučilišta kroz pripremu i provedbu dobivenog projekta unutar alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU). U SEA-EU alijansi Sveučilište u Splitu ravnopravno s partnerskim sveučilištima u Cadizu, Brestu, Kielu, Gdanjsku i Malti povezuje obrazovanje i znanost, vodeći brigu o održivom društveno-ekonomskom razvoju te otvara brojne prigode za studente, znanstvenike i sve zaposlenike. U njegovu rektorskom mandatu znanstvena produkcija Sveučilištu u Splitu iznimno raste pa se tako zadnjih godina krovna splitska akademska ustanova svrstala među svjetsku elitu zadovoljavajući visoke kriterije kvalitete poučavanja, istraživanja, prijenosa znanja i međunarodne vidljivosti. Sveučilište u Splitu dospjelo je na uglednu Šangajsku listu, a proglašeno je i najboljim hrvatskim sveučilištem prema jednoj od najuglednijih svjetskih ljestvica koje rangiraju visoka učilišta, onoj Times Higher Education (THE) – World University Rankings za 2020. godinu. Splitsko sveučilište u lipnju 2020. svrstalo se u elitno društvo svjetske znanstvene zajednice: dospjelo je među prvih 3,9 posto od 20.000 sveučilišta u svijetu prema novom popisu Centra za svjetske rang-liste za 2020-2021, što je izvanredno postignuće. Rektor Ljutić trudi se generirati poticajno znanstveno okružje na Sveučilištu i ističe kako je ključno da se znanstvenicima, nastavnicima i studentima pruže mogućnosti i perspektive za mobilnost, objavljivanje znanstvenih radova, poboljšanje nastave, a time i daljnji napredak.
FOTO: KATE VLADISLAVIĆ / STUDENTSKI.HR