LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reakreditacija pošla po zlu

Splitskom KIF-u zabranjeno da upisuje studente: nema ni prostora ni nastavnika da bi držao kvalitetnu nastavu

Agencija za znanost i visoko obrazovanje tijekom reakreditacijskog postupka na fakultetu je uočila niz problema.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje tijekom reakreditacijskog postupka na fakultetu je uočila niz problema.

Na splitskom Kineziološkom fakultetu dosad neviđena situacija: nakon obavljene reakreditacije izdana mu je zabrana upisa novih studenata na sve studijske programe u nadolazećoj akademskoj godini 2022/2023., doznaje Večernji list

Zabranu upisa studenata predložila je i izdala Agencija za znanost i visoko obrazovanje, koja i provodi uobičajene reakreditacije fakulteta čiji je cilj vrednovati kvalitetu fakultetu i vidjeti ispunjava li sve predviđene standarde. Prema naputku agencije, Ministarstvo obrazovanja potpisalo je odluku o zabrani upisa. 

Dva su ključna razloga zbog kojih splitski KIF više ne smije upisivati studente: nedostatak prostornih, odnosno institucijskih i nastavničkih kapaciteta. Dakle, fakultet nema dovoljno prostora da bi izvodio nastavu, a ni dovoljno nastavnika koji bi predavali studentima. 

Osim ta dva spomenuta nedostatka, prema dokumentu u čijem je posjedu Večernji list, minimalnom razinom kvalitete u procesu reakreditacije, dakle minimalnom ocjenom ocijenjeni su i studijski programi, znanstvena djelatnost, interna kvaliteta i društvena uloga visokog učilišta, dok je Kineziološki fakultet samo u jednoj kategoriji ocjenjivanja (onaj u kojem se ocjenjuje nastavni proces i podrška studentima) ocijenjen zadovoljavajućom razinom kvalitete. 

Zbog svih navedenih nedostataka, kako govore iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje za Večernji list, fakultet ima rok od tri godine da ukloni nedostatke, s tim da u roku šest mjeseci mora najprije dostaviti plan po kojem će ispravljati sve navedeno. 

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, ispostavlja se da je cijeli problem nastao kada je fakultet prije reakreditacijskog postupka trebao unijeti tražene podatke o prostornim kapacitetima kojima se koriste, a nisu unijeli prostore koje iznajmljuju i nisu vlasništvo fakulteta ni Sveučilišta u Splitu. Tako je ispalo da imaju manje prostornih kapaciteta nego što doista imaju prilikom izvođenja nastave. 

Ipak, ni ta pogreška ne objašnjava sve ostale probleme koje je Agencija za visoko obrazovanje detektirala na tom fakultetu.
FOTO: DINKO VRANJIČIĆ/STUDENTSKI.HR