LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspjeh znanstvenica

Splitske znanstvenice otkrile način usporavanja starenja i nastajanja tumora

Hrvatske znanstvenice rade na istraživanju koje iza sebe već ima veliko otkriće – upoznavanje s načinom usporavanja starenja i nastajanja tumora.

Hrvatske znanstvenice rade na istraživanju koje iza sebe već ima veliko otkriće – upoznavanje s načinom usporavanja starenja i nastajanja tumora.

Mija Marinković, Ivana Novak Nakir i Matilda Šprung, znanstvenice iz Splita, proučavale su uklanjanje mitohondrija posebnih staničnih organela koji u stanici obavljaju mnoge procese, uključujući proizvodnju energije kao i kontrolu stanične sudbine, piše Slobodna Dalmacija.

Izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu u Splitu prof. Ivana Novak Nakir zajedno s doktorandicom Mijom Marinković i suradnicom doc. Matildom Šprung s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, objavila je originalni znanstveni rad u vodećem međunarodnom časopisu Autophagy čimbenika odjeka (engl. impact factor) 11 059.

Rad je u cijelosti napravljen na splitskom Medicinskom fakultetu te je financiran trogodišnjim Uspostavnim istraživačkim projektom Hrvatske zaklade za znanost. Profesorica Novak Nakir zaposlena je na Katedri za imunologiju i medicinsku genetiku, a prethodno je doktorirala na Karolinska institutu u Stockholmu.
– Veliku ulogu u ovom projektu imala je mlada znanstvenica Mija Marinković koja je prvi autor na ovom radu koji je ujedno i okosnica njene doktorske disertacije. –  kazala je prof. Novak Nakir.
Njihovo otkriće čini temelj u razumijevanju načina na koji stanice uklanjaju mitohontrije te što je potrebno učiniti da bi određene vrste stanica normalno funkcionirale.
– Danas znamo da je autofagija važna ne samo za preživljavanje stanica, nego i za njihovo pravilno funkcioniranje. Autofagija svojom aktivnošću usporava starenje, sprječava nastajanje tumora, upalnih i neurodegenerativnih bolesti jer uklanja štetne produkte iz naših stanica poput nakupljenih proteina u Parkinsonovoj bolesti ili pak bakterije i viruse koji napadaju naše stanice. – dodala je Novak Nakir.
Znanstvenice ne prestaju s istraživanjima, pa se u laboratoriju nastavlja s proučavanjem procesa u stanicama i cilj je istražiti na koji način proces autofagije utječe na razvoj bolesti poremećaja razvoja crvenih krvnih stanica te postoji li mogućnost da se manipulacijom autofagije pronađe specifični lijek za te bolesti.
FOTO: FACEBOOK / MEDICINSKI FAKULTET SPLIT